Młodzi cukiernicy z całego województwa lubuskiego spotkali się w Gorzowie Wielkopolskim, by udowodnić swój kunszt i nieprzeciętne umiejętności w pracy z masą cukrową, a wśród niech znalazła się uczennica Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. M. Dąbrowskiej w Nowej Soli Wiktoria Krawczyk. Wiktoria ostatecznie zajęła medalowe miejsce trzecie.
Wiktorię namówił na konkurs i objął opieką merytoryczną nauczyciel przedmiotów zawodowych Lech Urlicki, a o sprawy organizacyjno-logistyczne zadbały: kierownik praktycznej nauki zawodu Renata Czyżak oraz kierownik gospodarcza Aneta Kozłowska.
Turniej składał się z części teoretycznej – jednogodzinnego testu – oraz części drugiej – praktycznej, trwającej aż 5 godzin. Do wykonania był tort o dowolnym kształcie i wysokości, którego podstawa jest nie większa niż okrąg o średnicy 30 cm lub prostokąt o bokach 30 cm x 40 cm – zgodny z tematyką turnieju. Kolejnym zadaniem było wykonanie 5 ciastek bankietowych (minitorcików, o takim samym składzie jak tort z zadania pierwszego). Kolejnym wyzwaniem było uformowanie 4 figurek z marcepanu lub masy plastycznej – po dwie sztuki takich samych figurek (prace nie mogły być wykorzystane do dekoracji innych wyrobów). A ostatnim zadaniem było stworzenie aranżacji stoiska do ekspozycji swoich wyrobów.
Przed Wiktorią i pozostałymi uczestnikami było nie lada wyzwanie. Turniej stał na wyrównanym poziomie. Jak mówi Wiktoria, gdyby nie kłopoty z karmelem, byłoby jeszcze lepiej. Ale i tak jesteśmy z niej bardzo dumni.
Do 4 marca 2022 r. Główny Komitet Turnieju przeprowadzi kwalifikację wszystkich uczestników z całej Polski i poda do wiadomości, kto zakwalifikuje się do III ogólnopolskiego etapu tego turnieju we Wrocławiu. Trzymamy kciuki za Wiktorię
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS