A A+ A++

McDonald’s poinformował, że niemal wszystkie wykorzystywane przez niego opakowania papierowe pochodzą z recyklingu lub zrównoważonych źródeł.

Sieć restauracji fast food podała, że w 2019 roku ilość tych materiałów wynosiła 92 proc., w ubiegłym roku natomiast sięgnęła 99,6 proc.


Ambicje McDonald’s w zakresie przyjaznych dla środowiska opakowań sięgają dalej i według deklaracji do 2025 roku wszystkie opakowania mają pochodzić ze źródeł odnawialnych lub recyklingu. Stopniowo wprowadza również papierowe słomki oraz drewniane sztućce, planuje również wykorzystanie pokrywek z włókna a także wielorazowych kubków.

Czy takie zmiany wywierają faktyczny wpływ na środowisko, czy stanowią jedynie klasyczny greenwashing? W ubiegłym miesiącu pod brytyjskimi restauracjami sieciówki odbywały się blokady aktywistów z Extinction Rebellion. Protestujący domagali się, aby McDonald’s zadeklarował, że do 2025 roku zrezygnuje z wykorzystywania produktów odzwierzęcych i stworzy menu w pełni roślinne.

Rzeczniczka Extinction Rebellion Rose Patterson podkreśliła, że przemysł mięsny i mleczarski odpowiadają za 80-90 proc. wylesiania Amazonii. Są również odpowiedzialne za co najmniej 18 proc. światowych emisji gazów cieplarnianych. „Żyjemy w czasach, w których możliwe są ogromne zmiany, ale nasze okno do działania w obliczu kryzysu klimatycznego szybko się zamyka” – stwierdziła Patterson. Aktywiści podkreślili, że McDonald’s stanowi symbol przemysłu, który trzeba jak najszybciej zmienić w związku z postępującymi zmianami klimatu.

Zdaniem niezależnego think tanku RethinkX, do 2035 roku w Stanach Zjednoczonych nastąpi redukcja miejsc pracy w przemyśle mięsnym i mleczarskim aż o 90 proc. Tymczasem McDonald’s, który ma szansę stać się pionierem nieuniknionej zmiany, stara się odwlec rezygnację z mięsa i nabiału.

Sieć restauracji zamierza wprowadzić techniki rolnictwa regeneracyjnego i utrzymywać bardziej zrównoważoną hodowlę krów. Projekt ma przystosować gospodarstwa do pochłaniania większej ilości dwutlenku węgla niż emitują, przy jednoczesnym przywracaniu jakości gleby i zwiększaniu bioróżnorodności.

Wyjątkowo szkodliwa dla klimatu jest produkcja wołowiny, która wraz z jagnięciną i baraniną wymaga aż 100 razy w … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułElita polskiej policji ćwiczy w Kielcach
Następny artykułBochnia. Tężnia solankowa będzie zamknięta przez tydzień