– Biologist Winery,
– 46 Parallel,
– Father’s Wine,
– Stakhovsky Winery,
– Shabo Winery.
Ukraińskie wina produkowane są zarówno z owoców powszechnie znanych szczepów, np. chardonnay czy cabernet sauvignon, ale także z szczepów endemicznych, jak np. Telti –Kuruk, Odessa Black lub ich kupaż, czyli mieszanek.
Tasting win ukraińskich
Początki winiarstwa ukraińskiego sięgają połowy I w p.n.e. Większość winnic, która działała jeszcze do początku XX wieku, została zlikwidowana w czasie sowietyzacji Ukrainy. Okres panowania ZSRR doprowadził do niemal całkowitej ruiny kulturę win szlachetnych w Ukrainie. Dopiero po roku 2000 rozpoczął się dynamiczny okres rozwoju tamtejszego winiarstwa. Prywatni inwestorzy postawili na innowacyjność, nowatorskie rozwiązania i eksperymenty przy jednoczesnej dbałości o wysoką jakość i profesjonalizm, nazywając swój styl New Old World. Obecnie Ukraina to ponad 400 tys. ha winnic, zlokalizowanych w sześciu podstawowych regionach upraw i aż 180 odmian winorośli. Podobnie jak na innych światowych rynkach i w Ukrainie, nowym, modnym trendem są wina naturalne. W Kijowie i innych większych ośrodkach miejskich powstały wine bary i sklepy specjalizujące się w lokalnych winach. Pomyślną passę ukraińskiego winiarstwa przerwała wojna wywołana w lutym przez Rosję. Wszyscy zmagają się z jej przerażającymi, destrukcyjnymi efektami. Dlatego potrzebna jest pilna pomoc.
Degustację Wines Of Ukraine zakończyła licytacja wybranych butelek, z której całkowity dochód – ponad 7 tys. zł został przeznaczony na wsparcie armii ukraińskiej.
Najwyżej wylicytowaną butelką – ponad 1000 zł – było wino Odessa Black z winnicy Biologist.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS