A A+ A++

Na swoim profilu na Instagramie Magda Gessler opublikowała film, w którym tłumaczy niuanse związane z klasyczną sałatką jarzynową. Jako ekspert i znana restauratorka tłumaczy krok po kroku, co obowiązkowo musi się znaleźć w sałatce jarzynowej, a czego zdecydowanie nie należy dodawać.

Na liście składników zakazanych znajduje się cebula. Zdaniem Magdy Gessler polska cebula ma ostry smak i zapach, a jej dodanie psuje smak sałatki. Co więcej, fermentując, z upływem czasu ma coraz bardziej intensywny, nieprzyjemny zapach. – Nasza cebula jest bardzo mocna i jeżeli dołożymy ją dzień wcześniej, to później jak otwieramy lodówkę, to nam wyje taki gaz cebulowy – tłumaczy obrazowo restauratorka.

Jakich cennych wskazówek udziela Magda Gessler? Akcentuje, że do sałatki należy wykorzystać ziemniaki żółte, kleiste, a nie mączyste, a także, aby jarzyny gotować nie w wodzie, a w rosole. To bulion zapewnia sałatce wyjątkowy, bogaty smak.

Do tego duża ilość ogórków kiszonych i jeszcze większa – jabłek. Choć, jak przyznaje restauratorka, nie każdy lubi tak słodki smak sałatki jarzynowej.

A co z dodatkami? Dla większości Polaków pomysł Magdy Gessler może być kontrowersyjny, ale restauratorka radzi, by do sałatki jarzynowej dodać… grzyby. Jak sama przyznaje, dodaje marynowane kurki w całości, by były i widoczne, i wyczuwalne.

W restauracyjnej kuchni Gessler poświęciła też chwilę, by wspomnieć o składniku, któremu zazwyczaj nie poświęcamy zbyt wiele uwagi – gwiazda “Kuchennych rewolucji” radzi, by do sałatki jarzynowej dodawać groszek z puszki, mimo że groszek mrożony jest bardziej zielony. Ten z puszki jednak ma miękką skórkę.

Jak się okazuje, błędem jest również dodawanie majonezu do sałatki, bo on jest najmniej istotny, a co więcej – każdy może go sobie dodać już na talerzu, wedle uznania.

Tymczasem kluczem jest takie doprawienie sałatki jarzynowej, by nie była mdła. Co to znaczy? – Cukier, sól […] plus pieprz i odrobina oleju rzepakowego – tłumaczy Gessler i dodaje, że smak sałatki podkręci również musztarda oraz chrzan. Dodaje też bardzo istotną radę: sałatki jarzynowej nie należy zbyt intensywnie mieszać, a z kolei przygotowanie jej dzień wcześniej, pozwoli na uwolnienie się pełni smaku i aromatu z tej klasycznej sałatki.

By przekonać się, jak smakuje prawdziwa sałatka jarzynowa, wystarczy odwiedzić delikatesy “Fukier”, do czego Magda Gessler zachęca, zachwycając się wyrobami, które sprzedaje. Wśród nich restauratorka wymienia też chrzan, ale i ćwikłę, których smak zachwala, wymachując entuzjastycznie korzeniem chrzanu.

Zobacz także:

Katarzyna Bosacka się nie popisała. Kardynalny błąd gwiazdy “Wiem, co jem”

Jak ugotować perfekcyjne jajko na twardo? 5 praktycznych porad dotyczących gotowanych jajek

Świąteczna sałatka według Magdy Gessler. Zrób zamiast jarzynowej

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułObwieszczenie w sprawie ustalenia lokalizacji inwestycji celu publicznego polegającego na rozbudowie sieci wodociągowej na terenie dz. nr 41/7 i 41/10 położonych w miejscowości Suchoczasy, gm. Zduńska Wola.
Następny artykułEthiopia dismisses evidence of war crimes verified by CNN investigation