A A+ A++

Sernik, czyli rozkoszny smak twarogowej bieli. “Z rozrzewnieniem wspominam nie tak dawne przecież czasy, kiedy to po miastach od drzwi do drzwi wędrowały kobiety sprzedające białe sery” — pisze Magda Gessler.

Odkrywały dyskretnie zawiniątka w kształcie serc i czubkiem noża podawały do skosztowania pięć, dziesięć różnych twarogów, zebranych z całej wsi. Mało to było higieniczne, ale jakie pyszne… Ten typowo polski przysmak nie ma sobie równych na całym świecie i choć Francuzi szczycą się swoim fromage blanc, a Włosi zasypują świat ricottą, to produktom tym daleko do orzeźwiającego smaku prawdziwego polskiego twarogu. Trudno jednak oburzać się na to, że nie potrafimy wypromować go na świecie, skoro sami biały ser spożywamy niechętnie i poza śniadaniowym twarożkiem ze szczypiorkiem czy nadzieniem do ruskich pierogów naszym pierwszym skojarzeniem z twarogiem jest słodki sernik – rzeczywiście, najlepszy na świecie.

Źródło: Newsweek_redakcja_zrodlo

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułGdzie i jak – po śmierci Jezusa – rozpoczyna się chrześcijaństwo?
Następny artykułBieszczady zimą