A A+ A++

Każda wizyta w Częstochowie gwiazdy TVN zwiastuje kolejną „Kuchenną rewolucję”. Przypomnijmy, że w marcu 2018 r. metamorfozę według wytycznych Magdy Gessler przeszła dawna restauracja Sjesta przy ul. Waszyngtona 20 (wejście od Nowowiejskiego). Efektem zmian jest nowa nazwa, od tej pory to bowiem Gospoda Kwaśnica. Wraz z gospodą zmienił się również wystrój wnętrza. Adekwatne do nowej nazwy jest także menu, złożone z dań kuchni góralskiej. Odcinek z tej częstochowskiej „rewolucji” otworzył w TVN 18. sezon niezwykle popularnego programu.

Częstochowa, 26 marca 2018 r. Restauracja Sjesta stała się Gospodą Kwaśnica GRZEGORZ SKOWRONEK

W styczniu 2020 r. restauratorka pojawiła się w okolicach Rynku Wieluńskiego. Zmianom poddano tym razem restaurację i pizzerię Diavolo. Szyld lokalu mieszczącego się przy ul. Wieluńskiej 17 został zmieniony. Teraz to Steak House Chimichurri. Na swojej facebookowej stronie lokal wśród specjalności poleca nie tylko steki, ale też np. tatar, ziemniaki faszerowane czy burgera chimichurri.

„Kuchenna rewolucja” w restauracji Sezonova

Po kilku miesiącach Gessler wróciła do Częstochowy. Widziano ją przy ul. Orkana 157, gdzie działa włoska restauracja Sezonova.

Na profilu lokalu na Facebooku można przeczytać: „Kochani! W dniach 26-29 maja restauracja nieczynna. Szykujemy dla Was niespodziankę. Zapraszamy w sobotę i niedzielę”. Wynika z tego, że w ostatni weekend maja częstochowianie dowiedzą się, jaką rewolucję wprowadziła tu gwiazda TVN. W dotychczasowym menu lokalu można było znaleźć m.in. zupę tajską, włoskie pasty, żeberka na miodzie, ale przede wszystkim rozmaite pizze.

Kiedy telewizja pokaże oba częstochowskie odcinki? Jeszcze nie wiadomo. Do czasu emisji szczegóły są objęte tajemnicą, zaś właściciele lokali nie mogą się wypowiadać na ten temat.

W TVN już 21. sezon programu

„Kuchenne rewolucje” od lat cieszą się niesłabnącą sympatią widzów. Program powstał na licencji brytyjskiego „Kitchen Nightmares”, którego gospodarzem jest budzący emocje Gordon Ramsay. Popularność tego formatu sprawiła, że nadawcy i producenci zaczęli szukać rodzimych Gordonów mających ratować restauracje z problemami. W Polsce wybrali Magdę Gessler. Prowadząca program to autorka wielu książek kucharskich, ale też właścicielka gastronomicznego imperium obejmującego ponad 20 restauracji i kawiarni w całej Polsce. Jej kuchnię chwalili m.in. Sharon Stone, Nicolas Sarkozy z żoną Carlą Bruni czy Bill Clinton.

Magda Gessler w restauracji 'Porto Santo'. Gdynia 16 maja 2018Magda Gessler w restauracji ‘Porto Santo’. Gdynia 16 maja 2018 Fot. Bartosz Bańka / Agencja Gazeta

Aktualnie TVN emituje 21. sezon programu. Pokazał już cztery odcinki, być może kolejny z nich poświęcony będzie restauracji przy ul. Wieluńskiej.

Restauratorka przeprowadziła dotąd ponad 250 „kuchennych rewolucji”. Te zawsze zaczynają się w sercu każdego lokalu gastronomicznego, czyli w kuchni. Nie działają jak trzeba i jak chcieliby właściciele. I to właśnie Magda Gessler radzi, jak wybrnąć z trudnych sytuacji, jak odmienić lokal. Czasem niezbędna jest zmiana menu, czasem nazwy czy wystroju. Często wszystko naraz.

Magda Gessler działała też w regionie

Co ciekawe, Magda Gessler ma na swoim koncie nie tylko rewolucje w Częstochowie, ale i w regionie.

12. odcinek 5. sezonu programu TVN poświęcony był Nieznanicom, a dokładnie zabytkowemu pałacykowi, w którym mieściła się polsko-francuska restauracja. Tu efekt prac okazał się bardzo udany. Po rewolucji Magdy Gessler przestronna sala restauracyjna i barowa zyskały elegancki, klasyczny wystrój w kolorze kawowym. Menu wypełniają kuchnia francuska – prowansalska (np. jagnięcina po prowansalsku z kuskusem i ratatouille), dworska kuchnia polska (np. filet z sandacza na maślanym porze), kuchnia wegetariańska oraz desery (np. naleśniki Suzette).

Nieudana okazała się za to próba pomocy pizzerii La Costa w Herbach, którą pokazano w 8. odcinku 9. sezonu.

Kartę z menu lokalu restauratorka oceniła na starcie jako „najgorszą, jaką widziała podczas programu”, ale zabrała się do pracy. Zmieniła nazwę na Bistro Bochenek i wprowadziła dania kuchni staropolskiej, zaznaczając, że mają być podawane w świeżych, pachnących bochenkach chleba. Choć popisowa kolacja się udała, gdy Gessler ponownie wróciła do Herbów, okazało się, że właściciel wprowadził własne zmiany. Restauratorka nie uznała więc tej rewolucji, a lokal wrócił do serwowania pizzy i dawnej nazwy.

O koronawirusie bez sensacji i paniki. Zapisz się na codzienny newsletter zawierający najważniejsze informacje oraz porady dotyczące profilaktyki i higieny

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł​Zombie-pożary w Arktyce: Wielkimi krokami zbliża się najgorsze
Następny artykułWójt odznaczona