Smażony łosoś w sosie teriyaki to świetny sposób na smaczną i soczystą rybę. danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Tak przyrządzony łosoś najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym.
- 1 kg filetów z łososia
- 5 łyżek sosu teriyaki
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki wody
- 2 łyżki pociętego w zapałkę imbiru
- 2 łyżki pociętej w zapałkę czerwonej papryki
- 0,5 ogórka
- 5 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka prażonego sezamu
- kilka plastrów czerwonej cebuli
- sól, pieprz
- Filet z łososia umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić. Na patelni grillowej rozgrzać olej, obsmażyć rybę po 4 minuty z każdej strony, odstawić w ciepłe miejsce.
- W rondlu podgrzać sos teriyaki, miód, wodę, mieszając powoli gotować aż zacznie karmelizować.
- Ogórka obrać, za pomocą obieraczki do warzyw pokroić w cieniutkie paski.
- Ogórka, imbir i paprykę zalać w misce wrzątkiem na 2 minuty, odcedzić obsączyć.
- Ułożyć na półmisku w kopczyki, obok położyć porcję ryby, polać przygotowanym sosem i obsypać ziarnami sezamu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS