A A+ A++

Smażony łosoś w sosie teriyaki to świetny sposób na smaczną i soczystą rybę. danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Tak przyrządzony łosoś najlepiej smakuje z ryżem jaśminowym.

  • 1 kg filetów z łososia
  • 5 łyżek sosu teriyaki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki pociętego w zapałkę imbiru
  • 2 łyżki pociętej w zapałkę czerwonej papryki
  • 0,5 ogórka
  • 5 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • kilka plastrów czerwonej cebuli
  • sól, pieprz
  • Filet z łososia umyć, osuszyć, podzielić na porcje, przyprawić. Na patelni grillowej rozgrzać olej, obsmażyć rybę po 4 minuty z każdej strony, odstawić w ciepłe miejsce.
  • W rondlu podgrzać sos teriyaki, miód, wodę, mieszając powoli gotować aż zacznie karmelizować.
  • Ogórka obrać, za pomocą obieraczki do warzyw pokroić w cieniutkie paski.
  • Ogórka, imbir i paprykę zalać w misce wrzątkiem na 2 minuty, odcedzić obsączyć.
  • Ułożyć na półmisku w kopczyki, obok położyć porcję ryby, polać przygotowanym sosem i obsypać ziarnami sezamu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKto przebuduje 3 powiatowe drogi w Nowej Soli?
Następny artykułZrobią zrzutkę na rondo