Przyjmowanie kwasów tłuszczowych omega-3 wspomaga immunoterapię nowotworów oraz leczenie przeciwzapalne – pokazały eksperymenty na myszach. Według naukowców dietetyczne interwencje mogą stanowić potężne narzędzie pomocne w terapii.
Terapie immunologiczne, które wykorzystują układ odpornościowy do walki z nowotworami, rewolucjonizują onkologię, jednak nie u każdego pacjenta działają – zwracają uwagę badacze z Harvard Medical School. Prawdopodobnie jednak można je w prosty sposób usprawnić.
Zabiegi dietetyczne mogą stanowić potężne narzędzie, ponieważ są relatywnie proste i niedrogie – twierdzi Abigail Kelly, współautorka badania przedstawionego w czasie konferencji Experimental Biology 2022, organizowanej przez American Society for Investigative Pathology.
Kwasy omega-3 można znaleźć np. w morskich rybach, a omega-6 np. w mięsie, jajach czy nasionach. Badacze hodowali myszy z nowotworami na zwykłej diecie lub wzbogaconej w kwasy omega-3 albo omega-6. Zwierzęta przechodziły następnie immunoterapię, terapię obniżającą stany zapalne lub oba rodzaje leczenia jednocześnie.
Już wcześniej badania sugerowały, że kwasy omega-3 mogą obniżać ryzyko powstania raka, podczas gdy nadmiar kwasów omega-6 może chorobie sprzyjać.
Jak się okazało, kwasy omega-3 blokowały wzrost guzów u myszy poddawanych immunoterapii, terapii redukującej zapalenia i leczeniu łącznemu. Natomiast u myszy leczonych immunoterapią niektóre guzy rosły szybciej, jeśli zwierzęta spożywały kwasy omega-6.
Gryzonie leczone terapią łączoną i karmione paszą z kwasami omega-6 wzrost guzów był hamowany nawet o 67 proc. w porównaniu do zwierząt karmionych normalnie i niepoddawanych leczeniu.
Obliczenia badaczy wskazują, że dieta i terapia działają synergistycznie, tzn., ich łączne działanie jest silniejsze, niż wynikałoby to ze zwykłego dodawania.
Po raz pierwszy zademonstrowaliśmy, że kombinacja immunoterapii i leczenia przeciwzapalnego była bardziej skuteczna, kiedy myszy były karmione dietą bogatą w kwasy omega-3. To bardzo obiecujące wyniki, ponieważ suplementację diety można łatwo wprowadzić u pacjentów z nowotworami i można ją włączyć u chorych już leczonych immunoterapią – podkreśla Abigail Kelly.
Autorzy odkrycia prowadzą już kolejne badania na zwierzętach oraz ludzkich komórkach i tkankach, w celu poznania mechanizmów stojących za zanotowanymi wynikami.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS