A A+ A++

Pieprznik jadalny, znany bardziej pod nazwą kurka, to jeden z najchętniej zbieranych grzybów. Dlaczego w lasach w Beskidach nie pojawia się w tak dużych ilościach, jak w innych częściach Polski?

Pieprznik jadalny, znany bardziej pod nazwą kurka, to jeden z najchętniej zbieranych grzybów, znajdziemy go zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych. Grzyb ten chętnie rośnie np. pod świerkami, wśród mchów, zbierać go można także pod sosnami, bukami czy dębami. W niektórych częściach Polski to jeden z grzybów najczęściej oferowanych przez przydrożnych handlarzy.

Pieprznik jadalny jest na liście grzybów dopuszczonych do handlu

Warto jednak przypomnieć, że w Polsce sprzedawać świeże grzyby można w placówkach handlowych i na targowiskach, muszą mieć atest grzyboznawcy lub klasyfikatora grzybów. Jest też lista grzybów, które są w Polsce dopuszczone do handlu i przetwórstwa. Pieprznik jadalny znajduje się na niej, w przeciwieństwie do np. także popularnego krasnoborowika ceglastoporego, do niedawna nazywanego borowikiem ceglastoporym.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSukces zawodniczki z Gliwic. 18-latka ze złotem
Następny artykułGaleria: Zasadzili ponad pół tysiąca nowych drzew (zdjęcia)