Pieprznik jadalny, znany bardziej pod nazwą kurka, to jeden z najchętniej zbieranych grzybów. Dlaczego w lasach w Beskidach nie pojawia się w tak dużych ilościach, jak w innych częściach Polski?
Pieprznik jadalny, znany bardziej pod nazwą kurka, to jeden z najchętniej zbieranych grzybów, znajdziemy go zarówno w lasach iglastych, jak i liściastych. Grzyb ten chętnie rośnie np. pod świerkami, wśród mchów, zbierać go można także pod sosnami, bukami czy dębami. W niektórych częściach Polski to jeden z grzybów najczęściej oferowanych przez przydrożnych handlarzy.
Pieprznik jadalny jest na liście grzybów dopuszczonych do handlu
Warto jednak przypomnieć, że w Polsce sprzedawać świeże grzyby można w placówkach handlowych i na targowiskach, muszą mieć atest grzyboznawcy lub klasyfikatora grzybów. Jest też lista grzybów, które są w Polsce dopuszczone do handlu i przetwórstwa. Pieprznik jadalny znajduje się na niej, w przeciwieństwie do np. także popularnego krasnoborowika ceglastoporego, do niedawna nazywanego borowikiem ceglastoporym.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS