A A+ A++

Jesień to czas gromadzenia zapasów. Stragany pełne są pysznych owoców  i warzyw , a w wielu miastach i gminach odbywają się kiermasze produktów lokalnych . Skorzystaj z okazji, by kupić zdrowe i świeże dynie, papryki, jabłka.

Lokalne zakupy mają wiele plusów. Nie tylko nabędziesz potrzebne produkty taniej (bo prosto od rolnika) i dołożysz cegiełkę się do rozwoju lokalnej przedsiębiorczości. Przyczynisz się także do troski o dobry klimat , bo żywność lokalna jest transportowana na krótkie odległości, dlatego emituje znacznie mniej CO. Zdaniem naukowców, ok. 1,7 miliarda ton emisji CO2 pochodzi z transportu żywności w obrębie krajów, a 1,3 miliarda ton generuje transport międzynarodowy.

Źródło EkoMałopolska dla Klimatu

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułAfera drobiarska. Wicepremier uspokaja: O kurczaki nie musimy się obawiać
Następny artykułZero przyjemności Verstappena