A A+ A++

W sobotni poranek, w samym centrum Gorzowa rozpoczęło się kulinarne show z udziałem gorzowskich mistrzów kuchni, kucharza z Niemiec i cukiernika. Wspólne gotowanie zaplanowano w ramach projektu Rynek Smakuje, współfinansowanego przez Stowarzyszenie Gmin Polskich Euroregionu „Pro Europa Viadrina”. Inicjatorem wydarzenia był Gorzowski Rynek Hurtowy, a parterem zza Odry Stowarzyszenie „Oder gemeinsam e.V.”.

Mimo niesprzyjającej aury, kulinarnym zmaganiom przyglądała się spora grupa gorzowian. Degustowali, próbowali i oceniali dania, przygotowane przez kucharzy. A przy pracy można było podziwiać najlepszych, bo udział w projekcie wzięli:

  • Paweł Salamon,
  • Dawid Szkudlarek,
  • Krzysztof Marciniak,
  • Łukasz Gerłowicz,
  • Bartłomiej Pawlikowski,
  • Paweł Cierach (dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych),
  • Uwe Spörl (szef kuchni z Niemiec),
  • Andżelika Swatkowska (cukiernik).

W dwóch turach, kucharze przygotowywali autorskie dania z produktów regionalnych. Łączyli smaki i produkty, tak by zaprezentować wachlarz możliwości wykorzystania w kuchni sezonowych warzyw i owoców. Była również kulinarna bitwa „niespodzianka”, która polegała na przygotowaniu dania z jabłka, kalarepy i chrzanu. W roli głównej jabłko, jako gorzowski produkt regionalny.

Pomysł jest prosty. Chodzi o wspólne gotowanie, wymianę doświadczeń i promocję produktów regionalnych, takich które dostępne są na ryneczku przy Jerzego – podkreśliła organizator wydarzenia Agata Dusińska, prezes Gorzowskiego Rynku Hurtowego.

Sztuka gotowania zbliża, jest niezwykle twórcza, a tak całkiem prywatnie jest moją pasją – zaznaczył prezydent Gorzowa Jacek Wójcicki, który był gościem wydarzenia, a jednocześnie patronem honorowym projektu.

Obecność prezydenta na Starym Rynku była również okazją, by podpisać porozumienie pomiędzy Gorzowskim Rynkiem Hurtowym a Zespołem Szkół Gastronomicznych. To dzięki tej współpracy bowiem udało się w Gorzowie zrealizować kilka ciekawych kulinarnych projektów, a uczniowie ZSG aktywnie wspierali kucharzy w czasie sobotniego gotowania.

W efekcie kilku godzin kulinarnych zmagań na Starym Rynku powstało kilkanaście ciekawych dań, m.in. mus z wątróbki połączony z marynowanym jabłkiem, sielawa w warzywach, pierogi z jarmużem i dziczyzną, warzywny duet ziemniaków i marchwi z ziołami, szarlotka na kruchym cieście oraz inne.

Mieszkańcy mieli również szansę spróbować, jak smakuje masło jabłkowe, czyli gorzowski produkt regionalny w połączeniu z polędwiczką wieprzową i puree ziemniaczanym. A masło jabłkowe można było zabrać do domu. Porcje degustacyjne były wręczane na stoisku promocyjnym Urzędu Miasta.

Gotowaniu towarzyszyły konkursy wiedzy o warzywach i owocach, wystawa prac plastycznych gorzowskich przedszkolaków oraz punkt porad specjalistów dietetyków.

Link do zdjęć z wydarzenia tutaj. 

Projekt Rynek smakuje jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej, w ramach programu pn. „Redukować bariery – wspólnie wykorzystywać silne strony”.

Marta Liberkowska

Wydział Promocji i Informacji

Fot. Łukasz Kulczyński

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZjednoczona prawica. Co ugrał Kaczyński, co zyskał Ziobro, co zdobył Gowin?
Następny artykułRewelacje angielskich mediów. Rośnie zainteresowanie wyjazdami m.in. do Polski