Kruche i słodko-kwaśne. Wypróbujcie przepis na pyszny deser – proste w wykonaniu ciasto owocowe.
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 2 1/2 szklanki mąki tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- 200 g zimnego masła
- 5 żółtek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA BEZĘ:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
DODATKOWO:
- ok. 800 g owoców np. malin lub śliwek
- 4 łyżki bułki tartej
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem. Dodajemy żółtka, zagniatamy na jednolite ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (jedną troszkę większą od drugiej), owijamy folią spożywczą i wkładamy na około 2 godz. do zamrażarki.
Formę o wym. 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy większą część ciasta na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy, lekko dociskając. Podpiekamy w temp. 180 C przez około 20 min. Wyjmujemy i oprószamy połową bułki tartej. Układamy owoce i oprószamy pozostałą bułką tartą.
Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, przesianą mąkę, sok z cytryny oraz olej. Wykładamy na owoce i ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS