A A+ A++

Ile pań domu, tyle przepisów na kotlety mielone. Możemy je przygotować z mięsa wieprzowego, drobiowego czy wołowego. Zamiast bułki tartej z powodzeniem sprawdzi się kasza lub ryż. Przepis z bloga “Królestwo Garów”.

Oceń jako pierwszy:

d1clryi

Kotlety mielone z ryżem

Królestwo garów

Kotlety mielone z ryżem

Składniki

  • 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka),
  • 100 ml ryżu,
  • 100 ml bulionu,
  • 100 g cebuli,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 jajka,
  • mąka gryczana,
  • tłuszcz do smażenia (smalec, olej).

Przepis

  • Ryż wypłukać, wsypać do garnka, zalać 150 ml wody, dodać 1 łyżkę masła i 1/2 łyżeczki soli.
  • Zagotować pod przykryciem na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15 minut.
  • Ugotowany ryż odstawić do ostygnięcia.
  • Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, poddusić na tłuszczu z dodatkiem soli i cukru.
  • Mięso, cebulę i ryż zemleć.
  • Wlać bulion.
  • Dokładnie wymieszać.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Dodać rozbełtane jajka i wymieszać.
  • Formować kule, obtaczać w mące gryczanej i spłaszczać.
  • Smażyć na rozgrzanej, ale nie bardzo gorącej patelni na rumiany kolor z obu stron. Gdy będziemy smażyć na zbyt silnym ogniu kotlety z wierzchu się spalą, a w środku będą surowe.
  • I nie naciskamy/spłaszczamy kotletów w trakcie smażenia.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1clryi

Kotlety mielone z ryżem. Smakowity patent na obiad

Podziel się opinią

Bądź z nami na bieżąco

na Instagramie

👍Lubię to!

na Facebooku

Komentarze

Trwa ładowanie

.

.

.

  • Wykorzystaj ziemniaki z obiadu. Omlet po serbsku według przepisu z 1913 r.

    Wykorzystaj ziemniaki z obiadu. Omlet po serbsku według przepisu z 1913 r.

  • Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

    Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

  • Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia

    Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia

  • Pulpety w białym sosie. Tanie i smaczne

    Pulpety w białym sosie. Tanie i smaczne

  • Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

    Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

  • Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

    Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową

d1clryi

  • Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia

    Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia

  • Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

    Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna

  • Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie

    Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie

  • Pasta jajeczna. Hit na śniadanie

    Pasta jajeczna. Hit na śniadanie

  • Placuszki na pobudkę. Pokochasz poranki

    Placuszki na pobudkę. Pokochasz poranki

  • Chołodziec na kwaśnym mleku. Chłodnik z sokiem z ogórków kiszonych

    Chołodziec na kwaśnym mleku. Chłodnik z sokiem z ogórków kiszonych

  • Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny

    Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny

  • Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

    Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

  • Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

    Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

  • Pulpety w białym sosie. Tanie i smaczne

    Pulpety w białym sosie. Tanie i smaczne

  • Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

    Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

  • Karkówka z pończochy. Sprytny sposób na domową wędlinę

    Karkówka z pończochy. Sprytny sposób na domową wędlinę

  • Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

    Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

  • Kotleciki drobiowe z kalarepą, pieczone ziemniaczki i karmelizowa marchewka. Pycha!

    Kotleciki drobiowe z kalarepą, pieczone ziemniaczki i karmelizowa marchewka. Pycha!

  • Kotleciki z piekarnika

    Kotleciki z piekarnika

  • Kotlety mielone z cukinią i kozim serem

    Kotlety mielone z cukinią i kozim serem

  • Kotlety z kurczaka gotowanego

    Kotlety z gotowanego kurczaka. Wykorzystaj mięso z rosołu

  • Kotlety mielone a la Igraszki Losu. Pyszne i proste

    Kotlety mielone a la Igraszki Losu. Pyszne i proste

  • Wykorzystaj ziemniaki z obiadu. Omlet po serbsku według przepisu z 1913 r.

    Wykorzystaj ziemniaki z obiadu. Omlet po serbsku według przepisu z 1913 r.

  • Placuszki na pobudkę. Pokochasz poranki

    Placuszki na pobudkę. Pokochasz poranki

  • Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

    Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

  • Kotlety drobiowe z kabanosami, cukinią i serem. Konkurencja dla schabowych

    Kotlety drobiowe z kabanosami, cukinią i serem. Konkurencja dla schabowych

  • Sałatka grzybowa polana. Pięknie wygląda, pysznie smakuje

    Sałatka grzybowa polana. Pięknie wygląda, pysznie smakuje

  • Kotlety brokułowe z mozzarellą. Miękkie i soczyste

    Kotlety brokułowe z mozzarellą. Miękkie i soczyste

Zobacz więcej: Cebula

  • Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej

    Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej

  • Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

    Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

  • Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę

    Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę

  • Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna

    Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna

  • Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i pełna smaku

    Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i pełna smaku

  • Pulpety z czerstwego pieczywa

    Pulpety z czerstwego pieczywa

Zobacz więcej: Jajka

  • Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia

    Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia

  • Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie

    Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie

  • Kotleciki jajeczne z niskim indeksem glikemicznym

    Kotleciki jajeczne z niskim indeksem glikemicznym

  • Naleśniki budyniowe. Wypróbuj na obiad

    Naleśniki budyniowe. Wypróbuj na obiad

  • Lukier rumowy - ucierany

    Lukier rumowy – ucierany

  • Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

    Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

  • Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko

    Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko

  • Kotlety mielone z kapustą. Mięciutkie i soczyste

    Kotlety mielone z kapustą. Mięciutkie i soczyste

  • Najlepsze włoskie klopsiki. Mięciutkie i pełne smaku

    Najlepsze włoskie klopsiki. Mięciutkie i pełne smaku

  • Pulpeciki we włoskim stylu. Rodzinny obiad

    Pulpeciki we włoskim stylu. Rodzinny obiad

  • Buraczany burger z kaszą kuskus

    Buraczany burger z kaszą kuskus

Zobacz więcej: Ryż

  • Ryżowe placuszki w chrupiącej panierce. Doskonałe na śniadanie

    Ryżowe placuszki w chrupiącej panierce. Doskonałe na śniadanie

  • Sałatka warstwowa. Powiew wiosny na talerzu

    Sałatka warstwowa. Powiew wiosny na talerzu

  • Kremowe risotto z dynią. Jesienne danie we włoskim stylu

    Kremowe risotto z dynią. Jesienne danie we włoskim stylu

  • Potrawka z młodego chlebowca

    Potrawka z młodego chlebowca

  • Ryżowe racuszki na słodko. Dla dużych i małych łasuchów

    Ryżowe racuszki na słodko. Dla dużych i małych łasuchów

  • Risotto z kiełbasą i koprem włoskim. Pyszny pomysł na jesienny obiad

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułEgzaminy Ósmoklasisty w gminie Grójec
Następny artykułPowiat bartoszycki nadal wolny od koronawirusa