Joanna Krzewińska
Ile pań domu, tyle przepisów na kotlety mielone. Możemy je przygotować z mięsa wieprzowego, drobiowego czy wołowego. Zamiast bułki tartej z powodzeniem sprawdzi się kasza lub ryż. Przepis z bloga “Królestwo Garów”.
Oceń jako pierwszy:
Królestwo garów
Kotlety mielone z ryżem
Składniki
- 1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka),
- 100 ml ryżu,
- 100 ml bulionu,
- 100 g cebuli,
- sól,
- pieprz,
- 2 jajka,
- mąka gryczana,
- tłuszcz do smażenia (smalec, olej).
Przepis
- Ryż wypłukać, wsypać do garnka, zalać 150 ml wody, dodać 1 łyżkę masła i 1/2 łyżeczki soli.
- Zagotować pod przykryciem na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 15 minut.
- Ugotowany ryż odstawić do ostygnięcia.
- Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, poddusić na tłuszczu z dodatkiem soli i cukru.
- Mięso, cebulę i ryż zemleć.
- Wlać bulion.
- Dokładnie wymieszać.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Dodać rozbełtane jajka i wymieszać.
- Formować kule, obtaczać w mące gryczanej i spłaszczać.
- Smażyć na rozgrzanej, ale nie bardzo gorącej patelni na rumiany kolor z obu stron. Gdy będziemy smażyć na zbyt silnym ogniu kotlety z wierzchu się spalą, a w środku będą surowe.
- I nie naciskamy/spłaszczamy kotletów w trakcie smażenia.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kotlety mielone z ryżem. Smakowity patent na obiad
Podziel się opinią
Bądź z nami na bieżąco
na Instagramie
👍Lubię to!
na Facebooku
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.
-
Wykorzystaj ziemniaki z obiadu. Omlet po serbsku według przepisu z 1913 r.
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
-
Pulpety w białym sosie. Tanie i smaczne
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Aromatyczna i sycąca. Przepis na zupę dyniową
-
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
-
Sałatka z wędzoną makrelą i makaronem. Lekka i pyszna
-
Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie
-
Pasta jajeczna. Hit na śniadanie
-
Placuszki na pobudkę. Pokochasz poranki
-
Chołodziec na kwaśnym mleku. Chłodnik z sokiem z ogórków kiszonych
-
Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny
-
Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Pulpety w białym sosie. Tanie i smaczne
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Karkówka z pończochy. Sprytny sposób na domową wędlinę
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Kotleciki drobiowe z kalarepą, pieczone ziemniaczki i karmelizowa marchewka. Pycha!
-
Kotleciki z piekarnika
-
Kotlety mielone z cukinią i kozim serem
-
Kotlety z gotowanego kurczaka. Wykorzystaj mięso z rosołu
-
Kotlety mielone a la Igraszki Losu. Pyszne i proste
-
Wykorzystaj ziemniaki z obiadu. Omlet po serbsku według przepisu z 1913 r.
-
Placuszki na pobudkę. Pokochasz poranki
-
Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad
-
Kotlety drobiowe z kabanosami, cukinią i serem. Konkurencja dla schabowych
-
Sałatka grzybowa polana. Pięknie wygląda, pysznie smakuje
-
Kotlety brokułowe z mozzarellą. Miękkie i soczyste
Zobacz więcej: Cebula
-
Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej
-
Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak
-
Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę
-
Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna
-
Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i pełna smaku
-
Pulpety z czerstwego pieczywa
Zobacz więcej: Jajka
-
Jajko zapiekane w bekonie. Na dobry początek dnia
-
Kajzerki zapiekane z jajkiem. Pomysł na pyszne śniadanie
-
Kotleciki jajeczne z niskim indeksem glikemicznym
-
Naleśniki budyniowe. Wypróbuj na obiad
-
Lukier rumowy – ucierany
-
Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji
-
Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko
-
Kotlety mielone z kapustą. Mięciutkie i soczyste
-
Najlepsze włoskie klopsiki. Mięciutkie i pełne smaku
-
Pulpeciki we włoskim stylu. Rodzinny obiad
-
Buraczany burger z kaszą kuskus
Zobacz więcej: Ryż
-
Ryżowe placuszki w chrupiącej panierce. Doskonałe na śniadanie
-
Sałatka warstwowa. Powiew wiosny na talerzu
-
Kremowe risotto z dynią. Jesienne danie we włoskim stylu
-
Potrawka z młodego chlebowca
-
Ryżowe racuszki na słodko. Dla dużych i małych łasuchów
-
Risotto z kiełbasą i koprem włoskim. Pyszny pomysł na jesienny obiad
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS