A A+ A++

Kotlety jaglane to lekkie i pyszne danie. Połączone z ciecierzycą, która stanowi drugi główny ich składnik, smakują, jak mięsne. Do przygotowania kotletów potrzebujemy:

250 g kaszy jaglanej, 250 g ugotowanej ciecierzycy, Jajo, Pastę sezamową, Cebulę, Czosnek, Bułkę tartą, Przyprawy: sól, pieprz, po 1 łyżeczce kminu rzymskiego, kurkumy, suszonego oregano i słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki

Po pierwsze należy ciecierzycę namoczyć, czyli zalać zimną wodą i pozostawić na noc. Rano ją ugotować do miękkości na małym ogniu, nie wylewać powstałego płynu. Po ostudzeniu zmiksować ciecierzycę z powstałą “wodą” na gładką konsystencję – mogą pozostać drobne kawałki nasion.

Po drugie należy również w odpowiedni sposób ugotować kaszę jaglaną. Po zagotowaniu odstawić naczynie z kaszą i pozwolić ziarnom całkowicie wchłonąć wodę.

Jak przygotowaliśmy ciecierzycę i kaszę, możemy zacząć podsmażać na patelni pozostałe składniki do kotletów, czyli należy zeszklić cebulę i czosnek na oleju i przyprawić je solą i pieprzem.

Następnie do miski należy wrzucić kaszę, ciecierzycę, dodać podsmażoną cebulę i czosnek, wsypać przyprawy, rozbić do środka jajko, dodać łyżkę pasty sezamowej i całość wymieszać.

Wilgotnymi dłońmi należy uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i kłaść na rozgrzaną patelnię z trzema łyżkami tłuszczu. Smażyć na złoty kolor z dwóch stron.

Danie można podawać na różnorodne sposoby. Kotlety najlepiej smakują z buraczkami, pomidorami z cebulą, czy kiszonymi ogórkami. Mogą być serwowane również na zimno.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułTragiczny finał wypadu nad jezioro
Następny artykułMinął półmetek realizacji programu „Asystent osobisty osoby niepełnosprawnej”- edycja 2019-2020