Wytrawne konfitury śliwkowe to doskonały dodatek do mięsa i wędlin. Mają delikatnie korzenny smak. Smakosze na pewno docenią smak i aromat. Przepis z bloga “Daylicooking”.
- 2 kg śliwek (najlepiej węgierek, ale inne też się sprawdzą)
- 1 duża cebula
- 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/5 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- 2 łyżki octu winnego
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- 3/4 szklanki cukru
- Śliwki umyj, osusz i wypestkuj.
- Tak przygotowane owoce przełóż do dużej formy do zapiekania.
- Śliwki wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piecz przez około półtorej godziny. Jeśli jest ich grubsza warstwa, wtedy ten czas należy wydłużyć.
- Śliwki powinny dość mocno odparować i lekko skarmelizować się z wierzchu, wtedy są idealne.
- Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Skarmelizowane śliwki przełóż do garnka, dodaj cebulę, cukier i sól. Mieszając smaż na średnim ogniu, aż cebula zeszkli się i zmięknie.
- Dodaj wino, cynamon, kardamon i ziele angielskie, a także ocet winny – wymieszaj dokładnie i smaż jeszcze przez kilka minut, aby smaki połączyły się. Spróbuj jak konfitury smakują i ewentualnie dopraw je finalnie według własnego smaku.
- Słoiczki z nakrętkami umyj i wyparz. Nakładaj do nich gotowe konfitury do 2/3–3/4 wysokości. Zakręcaj i pasteryzuj przez około 10 minut.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS