A A+ A++

Wytrawne konfitury śliwkowe to doskonały dodatek do mięsa i wędlin. Mają delikatnie korzenny smak. Smakosze na pewno docenią smak i aromat. Przepis z bloga “Daylicooking”.

  • 2 kg śliwek (najlepiej węgierek, ale inne też się sprawdzą)
  • 1 duża cebula
  • 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 2 łyżki octu winnego
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 3/4 szklanki cukru
  • Śliwki umyj, osusz i wypestkuj.
  • Tak przygotowane owoce przełóż do dużej formy do zapiekania.
  • Śliwki wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piecz przez około półtorej godziny. Jeśli jest ich grubsza warstwa, wtedy ten czas należy wydłużyć.
  • Śliwki powinny dość mocno odparować i lekko skarmelizować się z wierzchu, wtedy są idealne.
  • Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Skarmelizowane śliwki przełóż do garnka, dodaj cebulę, cukier i sól. Mieszając smaż na średnim ogniu, aż cebula zeszkli się i zmięknie.
  • Dodaj wino, cynamon, kardamon i ziele angielskie, a także ocet winny – wymieszaj dokładnie i smaż jeszcze przez kilka minut, aby smaki połączyły się. Spróbuj jak konfitury smakują i ewentualnie dopraw je finalnie według własnego smaku.
  • Słoiczki z nakrętkami umyj i wyparz. Nakładaj do nich gotowe konfitury do 2/3–3/4 wysokości. Zakręcaj i pasteryzuj przez około 10 minut.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPOZNAJ SWOJE MIASTO – PASTOR I REKTOR. TAJEMNICA KUNICKIEJ TABLICY
Następny artykułOdnawialne źródła energii – jak pozyskać dofinansowanie do instalacji?