Trwałością przewyższają je jedynie garnki żeliwne, tworzone ze stopu żelaza z węglem. Są bardzo wytrzymałe i doskonale przewodzą ciepło, dzięki czemu świetnie nadają się do długotrwałego gotowania. Minusem jest ich stosunkowo duża waga, przez co trudno nimi operować. Nie pomaga również fakt, że na żeliwie o wiele łatwiej o przypalenie potraw – jedzenie szybko przywiera do powierzchni. Alternatywą są garnki marmurowe i granitowe, które cieszą się ostatnio ogromną popularnością. Są nie tylko wytrzymałe, ale również pozwalają na gotowanie bez tłuszczu, pod tym względem dorównują nawet naczyniom ze specjalnymi powłokami zapobiegającymi przywieraniu. Do tego są odporne na ścieranie.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS