A A+ A++

kuchenne nowości

Kompot z czereśni to jeden ze smaków dzieciństwa – kto z nas nie popijał tego napoju do obiadu w upalne dni? Aby go ugotować, potrzebujemy tylko trzech składników i niecałą godzinę wolnego czasu. Warto go poświęcić, bo kompot z czereśni to nie tylko wspaniały, orzeźwiający smak, ale również moc witamin zapewniających nam zdrowie i witalność. Jak go zrobić, czy kompot z czereśni można pasteryzować i jakie są jego właściwości w artykule poniżej.

Podziel się

Sprawdzony przepis na domowy kompot

Sprawdzony przepis na domowy kompot (123RF)

d1qgukn

Czy kompot z czereśni jest zdrowy?

Owoce, w tym również czereśnie, to podstawa zdrowej diety, Każdy z nas powinien spożywać 5 porcji warzyw i owoców dziennie, aby zachować zdrową sylwetkę i energię. Czereśnie możemy spożywać w rozmaitej formie, zarówno na surowo jak też w postaci przetworzonej. Ich kaloryczność jest niewielka – w 100 g czereśni znajduje się około 60 kcal, także mogą je zjadać również osoby odchudzające się.

Składniki odżywcze znajdujące się w tych niewielkich, czerwonych owocach to między innymi:

  • magnez;
  • potas;
  • wapń;
  • fosfor;
  • witamina A, która działa korzystnie na wzrok;
  • witaminy z grupy B, które dbają o nasz układ nerwowy i dobry nastrój;
  • witamina C, mająca zastosowanie w profilaktyce przeziębień i grypy, a także miażdżycy i chorób układu krwionośnego;
  • witamina K, zapewniająca odpowiednią krzepliwość krwi, reguluje również pracę jelit;
  • bioflawonoidy, zwalczające wolne rodniki, które odpowiadają za starzenie się naszego organizmu;
  • kwercyna, regulująca poziom cholesterolu we krwi;
  • jod, poprawiający i regulujący pracę tarczycy.

Jak widać, korzyści wynikających ze spożywania czereśni jest całkiem dużo, możemy więc śmiało powiedzieć, że kompot z czereśni jest zdrowy.

d1qgukn

Jak ugotować kompot z czereśni? Przepisy

W Polsce najczęściej możemy dostać czereśnie o czerwonym kolorze, jednak najzdrowsze są te o ciemnej skórce, ponieważ posiadają duże ilości antyoksydantów. Cena czereśni na rynku, w zależności od regionu, waha się od 5 do 14 zł za kilogram, jednak inwestując w przetwory w lecie, zapewniamy sobie i całej rodzinie zdrowie w okresie jesienno-zimowym.

Kompot z czereśni na świeżo

Składniki:

  • czereśnie – 0,5 kg;
  • woda – 0,5 l;
  • cukier – 25 dag.

Sposób przygotowania:

1. Czereśnie dokładnie przebieramy, wybieramy najbardziej dojrzałe, drylujemy z pestek.
2. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i zagotowujemy, aż do wrzenia.
3. Do gorącej wody z cukrem wrzucamy przygotowane czereśnie i gotujemy przez 3-5 minut (przy dłuższym gotowaniu mogą wytrącić się cenne składniki odżywcze).
4. Gdy kompot wystygnie możemy go podać w kompotierkach. Aby wzbogacić smak, dorzucamy listki mięty lub dolewamy soku z cytryny.

123RF

Kompot z czereśni w słoiku na zimę

Aby korzystać z dobroczynnych właściwości czereśni, gdy za oknami będzie szaro, zimno i deszczowo, warto poddać świeży kompot z czereśni pasteryzacji. Będziemy do tego potrzebować:

  • 1,5 kg czereśni;
  • po 4 łyżki cukru na każdy litrowy słoik;
  • 2 l wody;
  • słoiki przelane wrzątkiem.

Sposób przygotowania kompotu:

1. Przygotowujemy czereśnie – odczepiamy ogonki i wybieramy tylko dojrzałe i nie zepsute. Zalewamy zimną wodą, drylujemy.
2. Do każdego słoika wsypujemy taką samą ilość owoców, wypełniamy je do 3/4 pojemności, wsypujemy też do każdego z nich cukier (tak jak wcześniej wspomniałam po 4 łyżki na każdy słoik).
3. Wlewamy do słoików wodę (obojętnie o jakiej temperaturze), zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni;
4. Słoiki mocno zakręcamy i przechodzimy do pasteryzacji.

Pasteryzacja:

d1qgukn

Słoki można zapasteryzować na dwa sposoby:

1. Pasteryzacja w garnku.

Dno dużego garnka wykładamy pieluchą z tetry lub ściereczką bawełnianą. Słoiki ustawiamy w garnku jeden obok drugiego. Nie powinny się ze sobą stykać. Naczynie zalewamy do około 3/4 wysokości słoików. Ustawiamy gaz na średni palnik i zagotowujemy wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy przez 25 minut.

2. Pasteryzacja w piekarniku.

Jeśli zalaliśmy czereśnie wrzącą wodą, to po dokładnym zakręceniu słoików wstawiamy je do piekarnika o temperaturze 110 stopni. Nie powinna być wyższa, aby gumki w zakrętkach się nie uszkodziły. Czas pasteryzacji jest taki sam jak w przypadku gotowania słoików w garnku – 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika sprawdzamy, czy nakrętki są wklęśnięte, nie powinny odbijać.
Jeśli czereśnie były zalane wodą o mniejszej temperaturze, wstawiamy słoiki do nienagrzanego piekarnika i dopiero wtedy zaczynamy go podgrzewać. Czas pasteryzowania liczymy od momentu nagrzania się piekarnika.

Po pasteryzacji wyjmujemy słoiki i odstawiamy je w chłodne miejsce. Dobrze jest przez pierwsze dwa dni co jakiś czas zakołysać każdym z nich, aby zebrany na dnie cukier mógł szybciej się rozpuścić. Jeśli nakrętki się nie zassały, odwracamy je do góry dnem i odstawiamy na co najmniej 10 minut – czasem jest to kwestia nawet kilku godzin – zasysają się, gdy temperatura w środku spadnie.

d1qgukn

Zapasteryzowany kompot z czereśni odstawiony w chłodne miejsce może leżeć wiele miesięcy. Gdy po długim leżakowaniu wyciągniemy go, prawdopodobnie będzie bardzo słodki. Można go wtedy rozcieńczyć wodą w proporcjach jeden do jednego.

Smacznego!

d1qgukn

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNowoczesna aplikacja mobilna SGB Mobile dostępna dla klientów Zrzeszenia SGB!
Następny artykułKolorowa sałatka z patisona. Idealna na grilla