W sobotę, 30 lipca br. w Kłodzku odbyła się trzecia edycja Kolacji na Biało. Ze względu na deszczową pogodę, w tym roku przeniesiono wydarzenie, które przez dwa ostatnie lata odbywało się w kłodzkiej starówce pod mostem gotyckim na Młynówce, do Loży Kłodzkiej. Chociaż inaczej niż zwykle, to wydarzenie zgromadziło ponownie dużą liczbę uczestników, co potwierdza, że zapisało się już w letnim kalendarzu imprez w mieście.
Pomysłodawczynią i organizatorem pierwszej w Polsce edycji Kolacji na Biało jest Beata Marcinkiewicz, właścicielka firmy Beavita On&Ona. Pomysł zaczerpnięty został z Francji, gdzie organizowany jest pod nazwą Le Diner en Blanc, a wydarzenie w tej konwencji odbywają się obecnie m.in. w Nowym Jorku, Montrealu, Bostonie, Tokio, Barcelonie, czy Londynie. Zasady uczestnictwa nie są skomplikowane: w kolacji na biało może wziąć udział każdy, kto zarejestruje się na oficjalnej stronie wydarzenia. Wszyscy uczestnicy muszą być ubrani na biało, strój musi być elegancki, stoły nakryte są białym obrusem z materiału, sztućce, szklane kieliszki i białe świece.
To wydarzenie kulturalno-towarzysko-kulinarne ma promować Kłodzko, zachęcać do przyjazdu, co udało się już w zeszłym roku, bo na Kolacji na Biało pojawiły się także osoby z innych części Polski.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS