A A+ A++

Kiedy mama po raz pierwszy przystawia dziecko do piersi, maluszek otrzymuje tzw. siarę. W porównaniu do dojrzałego mleka zawiera ona więcej białka i składników mineralnych, witamin A, E i karotenua mniej tłuszczów, laktozy i witamin rozpuszczalnych w wodzie. . Ma istotne znaczenie dla budowania odporności dziecka[1]. W kolejnych dniach po porodzie piersi produkują mleko przejściowe, które jest uboższew białko, ale zawiera więcejtłuszczu i laktozy. Kilka tygodni po narodzinach dziecka skład pokarmu normuje się, a niemowlę otrzymuje mleko dojrzałe. Jest ono bardziej kaloryczne, zawiera więcej tłuszczów i laktozy, a mniej białka. Co ciekawe, proporcje pewnych składników kobiecego pokarmu dostosowują się np. do pory roku, a także płci dziecka[2]. Inny pokarm otrzymuje chłopiec, a inny dziewczynka. Skład mleka mamy może zmieniać się także w ciągu doby – dziecko karmione w nocy otrzymuje bardziej kaloryczny pokarm, lepiej zaspokajający głód, dzięki czemu niemowlę lepiej się najada i spokojniej śpi.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułTYLKO U NAS. Ludowcy nie chcą Gowina? Politycy PSL komentują
Następny artykułPociski DPICM dla Ukrainy. Kijów chce użyć zakazanej broni