A A+ A++

Fińscy naukowcy, stosując te same metody produkcji, które wykorzystywane są w laboratoryjnej hodowli komórek mięsa, opracowali nową technikę uprawy kawy w bioreaktorze – poinformowała w środę agencja AFP.

Kawa z laboratorium. Mniej gorzka, mniej kofeiny

„To naprawdę kawa. W produkcie nie ma nic poza kawą” – powiedział szef zespołu badawczego, Heiko Rischer, wskazując na naczynie laboratoryjne zawierające brązowy proszek.

„Ta kawa jest produkowana z grupy kawowych komórek roślinnych w ściśle kontrolowanych warunkach termicznych, naświetlenia i dostępu tlenu” – wyjaśnił ekspert i dodał, że produkt jest obecnie smakowany i testowany, ale odpowiedzialnym za tę część procesu nie wolno połykać napoju. Stwierdzono, że innowacyjna kawa jest mniej gorzka od klasycznej, co może wynikać z mniejszej zawartości kofeiny.

Zmiany klimatu zagrożeniem dla upraw kawy

Naukowcy zauważają, że kawa jest produktem „problematycznym”, ponieważ globalne wzrosty temperatur powodują spadek wydajności upraw, co zmusza rolników do wycinania lasów deszczowych pod kolejne plantacje. Ponadto należy uwzględnić skutki transportu, do którego zużywane są paliwa kopalne. „Szukanie alternatyw jest bardzo sensowne” – ocenił Rischer.

Trwają badania, które mają pokazać, na ile zrównoważonym produktem byłaby kawa z laboratorium, gdyby hodować ją na dużą skalę. Dotychczas naukowcy są przekonani, że jej produkcja jest bardziej przyjazna środowisku niż uprawa tradycyjnych roślin.

Kawa z laboratorium nie wcześniej niż za cztery lata

Kawa z laboratorium ma szanse trafić na sklepowe półki nie wcześniej niż za cztery lata – oszacował szef zespołu naukowego, biorąc pod uwagę okres oczekiwania na aprobatę wszystkich organów regulacyjnych i komercyjne wsparcie produktu.

Finlandia plasuje się wśród największych konsumentów kawy na świecie. Jak pokazują dane grupy analitycznej Statista, średnio Fin zużywa 10 kg ziaren kawy rocznie do przygotowania napoju.

Naukowcy w Stanach Zjednoczonych również dążą do opracowania w laboratorium roślinnej bazy do jednego z najpopularniejszych napojów na świecie. Startup Atomo z Seattle ogłosił we wrześniu, że zebrał 11,5 mln dolarów na sfinansowanie produkcji „kawy molekularnej”, która smakuje jak wszystkim znana kawa, ale pochodzi z innego materiału organicznego niż owoce kawowca.

Chcesz dowiedzieć się więcej, sięgnij po nasze publikacje

Komplet: Kodeks pracy + Czas pracy + Umowy o pracę

Tylko teraz

39,90 zł

44,70

Przejdź do sklepu

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZarządzenie Nr 135/2021 Burmistrza Miasta Chojnice z dnia 26.10.2021 r.
Następny artykułKoncert listopadowy. Recital fortepianowy Weroniki Chodakowskiej