Wątpliwości dotyczą przepisów, które nakładają taki obowiązek na podatników świadczących usługi związane z wyżywieniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych, w tym również sezonowych (art. 145b ust. 1 pkt 2 lit. a ustawy o VAT). Z powodu pandemii minister finansów przesunął termin wdrożenia kas online w tych placówkach z 1 lipca 2020 r. na 1 stycznia 2021 r. (rozporządzenie z 10 czerwca 2020 r., Dz.U. poz. 1059).
zobacz także:
Z pytaniem wystąpił podatnik, który prowadzi sklep spożywczy. Sprzedaje w nim rozmaite artykuły spożywcze, jak również serwuje drobne przekąski. Są to kanapki i sałatki przygotowywane na miejscu z produktów oferowanych do sprzedaży (kanapki można zabrać ze sobą lub zjeść na miejscu). Klientom proponowana jest na miejscu również kawa lub kieliszek wina.
Podatnik wyjaśnił, że nie świadczy innych usług związanych z gastronomią (nie podaje ciepłych potraw), bo nie ma kuchni ani personelu kuchennego. W sklepie jest tylko jeden stolik, przy którym, przy okazji zakupów, można zjeść przekąskę i napić się kawy lub wina.
Stanowi to niewie … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS