Nazwę tę pak choi zawdzięcza przede wszystkim grubym i białym ogonkom liściowym, charakterystycznie chrupiącym zarówno w stanie świeżym, jak i po obróbce cieplnej. Ta delikatna odmiana kapusty zawiera mnóstwo witaminy A i C, witaminy K, żelaza, kwasu foliowego, magnezu, miedzi, fosforu i bardzo łatwo przyswajalnego błonnika. Słowem: jest pełna zdrowia. A jak wykorzystać ją w kuchni?
Jak każde warzywo liściaste, pak choi możemy smażyć lub piec, by uzyskać znakomitą, szybką przekąskę. Na naszą potrzebujemy: dużą kapustę pak choi, sos sojowy, olej do głębokiego smażenia i ziarna sezamu.
Zaczynamy od uprażenia na suchej patelni sezamu. Robimy to bardzo uważnie, by nie przypalić ziaren, a jedynie wydobyć z nich piękny, orzechowy smak i zapach. Liście kapusty dzielimy na mniejsze części. Rozgrzewamy olej, wkładamy pojedynczo kawałki liści, smażymy nie dłużej niż minutę, odsączamy na kuchennych papierowych ręcznikach, polewamy delikatnie sosem sojowym i posypujemy sezamem. Gotowe.
Małe główki pak choi to idealny dodatek do chińskiego makaronu. Składniki: opakowanie chińskiego makaronu jajecznego, kilka główek kapusty, sos sojowy, przyprawa pięciu smaków, olej rzepakowy i olej sezamowy.
Makaron gotujemy krótko we wrzątku, odsączamy i przelewamy zimną wodą. Pak choi kroimy wzdłuż na pół, podsmażamy na oleju rzepakowym, a gdy podwiędnie, wrzucamy makaron, dodajemy sos sojowy, przyprawę pięciu smaków i trochę oleju sezamowego. Mieszamy i podajemy od razu.
Młode główki białej kapusty to świetny produkt na pyszną i zdrową sałatkę. Potrzebujemy: kilka małych pak choi, pomidory koktajlowe, szalotkę, sos sojowy, miód, sok z cytryny, sól i pieprz.
Kapustę kroimy na paski, pomidory na pół, szalotkę siekamy. Warzywa wkładamy do miski. Z sosu sojowego, soku z cytryny, miodu, soli i pieprzu robimy dressing, którym polewamy warzywa tuż przed podaniem.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS