Dzisiaj, 18 marca (11:41)
Kogel mogel, popularny deser dla dzieci, który popularność zyskał w PRL-u, jest zdrowszy niż myśleliśmy! Naukowcy dowiedli, że regularne spożywanie surowych żółtek może zapobiegać chorobom serca, a nawet zmianom nowotworowym! Dlaczego jeszcze warto jeść kogel mogel?
Kogel mogel to prosty i smaczny deser na bazie surowych żółtek jaj utartych z cukrem. Fani tego przysmaku dodają także czasem do niego białka ubite na pianę, sok z cytryny, kakao lub bitą śmietanę. Dorośli smakosze mogą dolać do niego także trochę rumu.
Kogel mogel pojawił się w Polsce w XVII wieku i jest prawdopodobnie pochodzenia żydowskiego. Ogromną popularność zdobył w PRL-u jako dziecięcy przysmak o dużej wartości odżywczej. Choć w późniejszych latach postrzegany był jako słodka, niezdrowa, kaloryczna bomba, to ostatnio znów cieszy się rosnącym powodzeniem.
Kogel mogel to bowiem nie tylko deser – najnowsze wyniki badań dowodzą, że jest zdecydowanie zdrowszy niż myśleliśmy!
Naukowcy z University of Alberta w Kanadzie przebadali kurze jaja w kontekście ich przeciwnowotworowego działania. Badania wykazały, że w żółtkach pochodzących od kur karmionych zbożem znajdziemy tryptofan i tyrozynę – dwa aminokwasy o silnie przeciwutleniającym działaniu. Zapobiegają one powstawaniu wolnych rodników, mają więc działanie przeciwnowotworowe, a dodatkowo chronią też serce i układ nerwowy.
Wysoka zawartość tych składników utrzymuje się w żółtku nawet do 6 tygodni!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS