A A+ A++

Mamy dla was bardzo łatwy przepis na jesienny obiad. udka kurczaka pieczone z papryka, cebulą i grzybami. Danie jest przepyszne i pięknie pachnie.

  • 10 udek z kurczaka
  • 3 średnie cebule,
  • 20 dag świeżych grzybów (lub pieczarek),
  • 2 duże czerwone papryki,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz, ostra papryka, czosnek granulowany.
  • Udka umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami, skropić olejem i odstawić w chłodne miejsce na minimum 30 min.
  • W tym czasie oczyścić grzyby, pokroić i obgotować w lekko osolonej wodzie przez jakieś 15 min. Następnie odcedzić i ostudzić. (Jeśli dodajemy pieczarki, nie trzeba ich obgotowywać).
  • Udka wstawić do piekarnika i piec, aż lekko się zarumienią. W tym czasie pokroić umytą i wydrążoną paprykę w dość grubą kostkę lub paski. Pokroić w półkrążki cebulę, lekko posolić i wymieszać z papryką i grzybami (lub pieczarkami okrojonymi w plastry).
  • Gdy udka lekko się zarumienią, wysypać na nie przygotowane warzywa (razem z powstałym sokiem). Piec wszystko razem, aż do pełnego zrumienienia się udek. Podawać z ryżem lub ziemniakami oraz zieloną sałatą z sosem vinegret.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPotrzebna pomoc dla Domu Dzieci w Przeworsku!
Następny artykułBoczek czy bekon – po co lepiej sięgnąć?