A A+ A++

Czym jest tofu? Poznaj “azjatycki twaróg”

Coraz chętniej odkrywamy w zaciszu własnych kuchni receptury i produkty charakterystyczne dla różnorodnych kulinariów azjatyckich. Wiele przepisów zakłada wykorzystanie tofu, które w tym momencie bez problemu można znaleźć w polskich sklepach. Czym dokładnie jest?

Ser tofu pochodzi z Chin, ale zdążył już na stałe zagrzać miejsce w kuchniach japońskiej czy tajskiej. Powstaje z mleka sojowego po dodaniu do niego środka koagulującego. Mimo że może brzmieć to skomplikowanie, często składnikiem tym jest najzwyklejszy sok z cytryny. W produkcji używany bywa też siarczan magnezu lub wapnia. Wskutek tych działań białko sojowe oddziela się od serwatki. Powstają grudki, które należy odsączyć z nadmiaru płynu. Sam proces nie jest bardzo złożony, a najwięksi pasjonaci decydują się na samodzielne zrobienie tofu.

Smażone tofu z pak choyInteria Kulinaria

Jak smakuje tofu?

W wersji najbardziej podstawowej — naturalnej tofu nie ma zdecydowanego smaku. Niektórzy uważają to za wadę, unikając tego produktu w swoim jadłospisie. Warto zmienić punkt widzenia. Fakt, że tofu łatwo wchłania przyprawy i walory innych dodatków, sprawia, że jest produktem uniwersalnym, pasującym do różnorodnych posiłków. Jednocześnie pozostaje cennym uzupełnieniem menu.

Panierowane tofu może być wysmienitym daniem123RF/PICSEL

Zajadaj na diecie, by nie popadać w monotonię

Wiele osób, które pracują nad zgubieniem nadprogramowych kilogramów, zastanawia się, czy tofu jest kaloryczne. Okazuje się, że w 100 g naturalnego produktu mieści się zaledwie 75 kalorii. “Azjatycki twaróg” staje się więc produktem, który urozmaici dietetyczny jadłospis. Pracując nad daniami odpowiednimi dla diety redukcyjnej, łatwo jest popaść w żywieniową nudę. Tego rodzaju artykuły spożywcze są na wagę złota.

Jednocześnie tofu cechuje się niskim indeksem glikemicznym, a do tego pozytywnie wpływa na obniżanie poziomu cukru we krwi. Jest lekkostrawne i odpowiednie dla osób uczulonych na produkty mleczne. To tylko część z powodów, przez które warto spojrzeć na tofu łaskawszym okiem.

Tofu to skarbnica białka

Często ląduje na talerzach osób, które rezygnują z jedzenia produktów pochodzenia zwierzęcego. Nie tylko ze względu na potrzebę uzupełnienia pustki w menu, ale przede wszystkim na wysoką zawartość jednego z głównych składników budulcowych ludzkiego organizmu. W porcji o wadze 100 gramów zawiera 9 gramów białka.

Produkt dla zdrowych kości i mięśni

Nie każdy zdaje sobie sprawę, że w składzie tofu wymienić można witaminy z grupy B, witaminę A, C oraz K, a także cenne minerały, przede wszystkim wapń i żelazo. Pierwszy z nich pomaga chronić przed osteoporozą, odpowiadając za prawidłową mineralizację kości. Wapń jest też składnikiem odgrywającym istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi i prawidłowej pracy mięśni, w tym serca. Żelazo z kolei słynie jako pogromca anemii, odpowiadając za produkcję czerwonych krwinek.

Jako produkt sojowy tofu stanowi kopalnię fitoestrogenów, czyli substancji pochodzenia roślinnego, które wykazują podobne działanie do żeńskich hormonów płciowych. Jednak nie tylko kobiety powinny być nimi zainteresowane. Poza tym, że łagodzą objawy menopauzy, mają też zdolność obniżania poziomu “złego” cholesterolu we krwi. Tym samym niwelują ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego.

Rumiane tofu idealnie sprawdzi się do dań z ryżem

Rumiane tofu idealnie sprawdzi się do dań z ryżem123RF/PICSEL

Kiedy tofu nie jest wskazane?

Mimo wielu zalet wyróżnia się również przeciwwskazania do spożywania tofu. Najbardziej oczywistą sprawą jest alergia na soję, na tym jednak nie koniec. Produkt nie powinien na stałe gościć na talerzach osób dotkniętych chorobami tarczycy (zwłaszcza niedoczynności), a także przy kamicy nerkowej. Tofu nie jest zalecane również dla kobiet, które genetycznie są obciążone nowotworami piersi.

Jak przygotować tofu, żeby było smaczne?

Szaszłyki z tofu w miodowej marynacie to ciekawa propozycja na grilla

Szaszłyki z tofu w miodowej marynacie to ciekawa propozycja na grilla123RF/PICSEL

Jeśli nie mamy żadnych przeciwwskazań, pora zaprosić tofu do kuchni. Weganie wykorzystują go do zrobienia popisowych serników bez grama produktów pochodzenia zwierzęcego. Często gra pierwsze skrzypce w porze śniadania jako tofucznica — roślinna alternatywa dla jajecznicy.

Chcąc przyrządzić z tofu prawdziwy przysmak, należy odpowiednio je przyprawić. Na szczęście na tym polu możemy poszaleć. Doskonale smakuje z curry, ostrą i słodką papryką, imbirem, kurkumą oraz czosnkiem. Świeżości daniom z tofu nadaje sok z cytryny lub limonki. Bardzo dobrym patentem przed smażeniem lub pieczeniem sojowego twarogu jest obtoczenie kawałków w mące albo skrobi ziemniaczanej. Podczas obróbki zamieni się z zarumienioną skórę, dzięki której tofu posmakuje nawet największym niedowiarkom.

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułJedna świeci pustkami, druga jest wypełniona po brzegi
Następny artykułFortuna 1 Liga: Arka Gdynia – Chrobry Głogów