Dziś nie wyobrażamy sobie kuchni bez lodówki, ale prawda jest taka, że nie wszystko można w niej przechowywać. Są bowiem produkty, które „nie lubią” chłodu. Sprawdź, czego nie trzymać w lodówce!
Pomidory w lodówce tracą aromat i robią się niesmaczne. Trzymaj je na ladzie i zjedz zanim skórka się pomarszczy.
W zimnie skrobia zawarta w ziemniakach zwraca się w kierunku cukru, nadając im słodki smak. Ziemniaki należy przechowywać w papierowej torbie, w chłodnym i ciemnym miejscu szafki, czy szuflady. To samo dotyczy batatów.
Jabłka są najpyszniejsze w temperaturze pokojowej. Gdy dłużej chcesz przechowywać schowaj, do lodówki, ale stracisz trochę na smaku.
Wilgotność w lodówce sprawia, że smak cebuli traci swoją ostrość. Unikać należy tylko bezpośredniego światła słonecznego, no i jak raz przetniesz cebulę, to trzeba ją szybko zjeść, albo wyrzucić. Dobrze jest cebulę włożyć do ciemnego szczelnie zamykanego pojemnika.
Zostaw banany na wierzchu, a dopiero gdy staną się brązowe, a nie zamierzasz zjeść ich w szejku wrzuć je obrane do zamrażarki.
Przechowuj awokado na kuchennym blacie, a wszelkie resztki pryskaj sokiem z cytryny i trzymaj w lodówce.
Czerwona, zielona, czy żółta, a nawet papryczki chili, najlepsze są z papierowej torby trzymanej w chłodnej szafce, czy szufladzie.
Przechowuj pomarańcze, cytryny, limonki, w temperaturze pokojowej na blacie kuchennym.
Pamiętaj jednak, że przekrojone warzywa i owoce powinny być trzymane w lodówce. Inaczej pojawią się na nich bakterie, przez które warzywa i owoce zaczną gnić.
Niskie temperatury, jakie panują w lodówce, przyczyniają się do jego krystalizacji. Optymalne warunki przechowywania naturalnego miodu to temperatura około 8-16 stopni i brak dostępu światła. Najlepiej więc trzymać go w szafce, w dobrze zakręconym słoiku.
Chleb, bułki i inne pieczywo wcale nie zachowuje w lodówce świeżości. Wręcz przeciwnie, o wiele szybciej czerstwieje, a trzymane w folii pleśnieje. Można je w ostateczności zamrozić, ale po rozmrożeniu i tak trzeba szybko zjeść. Idealna do przechowywania pieczywa jest temperatura pokojowa, a miejscem drewniane chlebaki. Dobrej jakości pieczywo, przygotowywane na zakwasie, dość długo zachowa w ten sposób swoją świeżość. W lodówce nie przechowujemy również innych produktów wytwarzanych z mąki, jak makarony, a także oczywiście samej mąki. Nie wkładamy do niej również ciast, za wyjątkiem tych z dodatkiem szybko psujących się składników, jak kremy.
Poza lodówką trzymamy również wszystkie jadalne oleje, oliwy i ocet. Oliwa przechowywana poniżej 6-7 stopni może zmętnieć.
Keczup może leżeć w chłodnej szafce, nawet po jego otwarciu. Ze względu na ilość octu i konserwantów, które zazwyczaj są dodawane.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS