A A+ A++

Są bardzo wszechstronne – dzięki nim przygotować można kremowe zupy, musy, koktajle, desery, sałatki, drinki… Dzięki dodatkowym przystawkom możliwości są właściwie nieograniczone. Na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów blenderów, a producenci nieustannie zaskakują użytkowników nowymi opcjami i funkcjami. Które urządzenie będzie najlepszym wyborem do twojej kuchni? Na co trzeba zwrócić uwagę przede wszystkim, by zakup okazał się satysfakcjonujący?

1. Blender ręczny czy kielichowy? Który rodzaj wybrać?

2. Moc, zasilanie i noże – które parametry są ważne?

3. Wyposażenie i funkcje dodatkowe

Wiele osób zastanawia się, czy w dobie popularności rozbudowanych robotów kuchennych i automatycznych multifunkcyjnych sprzętów zwykły blender ma jeszcze rację bytu. Oczywiście, nie ma on tak rozbudowanych funkcji i zastosowania, ale na tym polega właśnie jego siła. Jeśli nie masz w kuchni wiele miejsca, sprawdzi się idealnie. Trudno też wyciągać duże urządzenie za każdym razem, gdy trzeba tylko ubić białka lub rozdrobnić owoce.

Blender ręczny czy kielichowy? Który rodzaj wybrać?

Wybierając blender dla siebie, będziesz musiał zdecydować się na jeden z dwóch wariantów: ręczny albo kielichowy. Są to urządzenia różniące się nie tylko budową, ale również zastosowaniem.

Blender ręczny jest łatwy w obsłudze, mały i lekki. Jego atutem jest zatem poręczność oraz wszechstronność: można używać go w dołączonym do zestawu pojemniku, ale także w domowych garnkach i miskach. Za jego pomocą zmiksujemy zupę, owoce czy krem. Pozwala na szybkie i długotrwałe działanie, ale nie ma dużej mocy, nie należy więc wykorzystywać go do bardziej skomplikowanych zadań, by nie doprowadzić do przegrzania, a w skrajnych przypadkach nawet spalenia. W tej kategorii istnieją także blendery bezprzewodowe. Brak kabla dodatkowo zwiększa ich funkcjonalność.

Blender kielichowy jest bardziej rozbudowany, a dzięki stacjonarnemu charakterowi także stabilniejszy. Wyróżnia się większą od blendera ręcznego mocą, nawet dwukrotnie, dzięki czemu z łatwością rozdrabnia twarde produkty, jak na przykład orzechy czy kostki lodu. Czy taki sprzęt ma jakieś wady? Przede wszystkim nie będziesz nim manewrować tak swobodnie jak blenderem ręcznym, choć nie trzyma się go w ręku, co dla niektórych stanowi zaletę. Różna może być także pojemność kielicha, jeśli zatem planujesz przygotowywać za pomocą blendera zupę dla całej rodziny, zwróć na ten parametr uwagę. Niektórzy mówią, że blender kielichowy to propozycja dla wymagających, którzy większość produktów, jak pesto, sos czy koktajl, przygotowują w domu.

Moc, zasilanie i noże – które parametry są ważne?

Blender jest urządzeniem dość prostym w obsłudze i o stosunkowo nieskomplikowanej konstrukcji. Mimo to istnieje kilka ważnych parametrów, wpływających na jego pracę. Uwagę warto zwrócić przede wszystkim na:

  • moc blendera – im wyższa, tym efektywniejsza i dłuższa praca sprzętu: wysoka moc to gwarancja, że noże poradzą sobie z twardymi produktami. Znaczenie ma także liczba poziomów, bo im większa skala, tym lepsza funkcjonalność,

  • prędkość obrotowa – określająca, ile razy na minutę poruszają się ostrza: im szybciej wirują, tym prostsze mielenie. Dobrej jakości blender jest w stanie wykonać około 20 000 obrotów na minutę,

  • rodzaj noży – najtrwalsze są te z powłoką tytanową, choć na rynku kupić można także blendery z nożami ze stali szlachetnej. Najlepszy efekt osiągniemy dzięki modelom z dwoma, trzema lub czterema ostrzami siekającymi i w pionie, i w poziomie. Mniej funkcjonalności daje nóż pojedynczy oraz noże płaskie,

  • rodzaj obudowy – lekka, plastikowa sprawdza się przy blenderach ręcznych, stalowa zaś umożliwia miksowanie gorących posiłków,

  • zasilanie – najpopularniejsze są blendery z kablem, ale zdarzają się również warianty bezprzewodowe.

Wyposażenie i funkcje dodatkowe

Producenci doposażają oferowane przez siebie blendery w szereg przydatnych funkcjonalności. Najciekawsze to:

  • funkcja turbo – szybko zwiększająca moc urządzenia,

  • tryb pulsacyjny – naprzemiennie przyspieszający i zwalniający pracę urządzenia, co przydaje się przy szczególnie twardych produktach,

  • funkcja gotowania – dostępna wyłącznie w blenderach kielichowych, których baza jest jednocześnie płytą grzewczą.

Swój zestaw warto uzupełnić też o wybrane akcesoria:

  • szatkownica, która tnie warzywa i owoce w plasterki,

  • końcówka malaksera z różnymi tarczami, szybko siekająca składniki na sałatkę lub na zupę warzywną, a czasem nawet mieląca mięso,

  • trzepaczka do ubijania piany z białek, kremów oraz spieniania mleka,

  • nakrętka na kielich, zamieniająca pojemnik do miksowania w kubek na wynos,

  • dzbanek do miksowania większej ilości koktajlu lub kruszenia lodu do drinków,

  • wąska końcówka do blendowania w słoikach i butelkach,

  • końcówka do robienia puree,

  • końcówka do zagniatania ciasta,

  • noże do kruszenia lodu i orzechów,

  • końcówka do spieniania.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCK Lublin: Most Kultury w lipcu
Następny artykułŁadne dziewczyny w gorsetach II