A A+ A++

Naleśniki to prosta potrawa mączna, która może być podstawą wielu smacznych dań, zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Przygotowanie naleśników nie jest skomplikowane, jednak należy pamiętać o kilku kwestiach, żeby placki były elastyczne, miękkie i smaczne. Z jakich składników przygotowuje się naleśniki? Jak zrobić ciasto na naleśniki? Przedstawiamy listę produktów i sposób przygotowania krok po kroku.

d3p8izn

Jak zrobić ciasto na naleśniki – jakie składniki są potrzebne?

Naleśniki przyrządza się jedynie z kilku niewyszukanych składników, które zazwyczaj każdy ma w domu. Do przygotowania smacznych placków potrzeba:

  • 1 szklanki mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • ½ szklanki wody,
  • Szczypta soli,
  • 2 łyżki oleju.

Jeśli mamy zamiar podać naleśniki ze słodkim twarożkiem, dżemem albo czekoladą do ciasta można dodać odrobinę zwykłego cukru albo cukru wanilinowego. Zwykłą wodę z kranu można zastąpić wodą gazowaną, wtedy placki będą bardziej miękkie i elastyczne.

Pixabay

Naleśniki – przepis. Jak przygotować naleśniki krok po kroku?

Przygotowanie naleśników naprawdę nie jest skomplikowane, ale ich smażenie zajmuje trochę czasu.

d3p8izn

1. Żeby przygotować ciasto na naleśniki wszystkie składniki trzeba umieścić w garnku i dokładnie wymieszać, tak żeby powstała gładka, jednolita masa.

2. Jeśli dodajemy do ciasta olej lub roztopione masło, należy dodać tłuszcz pod koniec, gdy pozostałe składniki będą już połączone.

3. Najlepiej połączyć składniki przy użyciu miksera.

4. Jeżeli w trakcie miksowania zauważy się, że ciasto jest zbyt gęste albo za rzadkie należy dodać trochę wody, mleka albo mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany, a wlewane na patelnię powinno się dobrze na niej rozprowadzać.

d3p8izn

5. Po połączeniu składników dobrze jest zostawić ciasto na kilka minut, żeby odpoczęło. Jeśli nie mamy na to czasu, to trudno – placki można smażyć od razu po przygotowaniu ciasta.

6. Naleśniki należy smażyć na dużej, płaskiej patelni o cienkim dnie. Najlepsza będzie do tego celu specjalna patelnia do naleśników o niskim brzegu. Powinna mieć ona nieprzywierające dno, tak żeby ciasto się nie przyklejało i naleśniki dawały się łatwo przewracać.

7. Patelnię należy dobrze rozgrzać, posmarować cienko olejem (na przykład za pomocą silikonowego pędzelka albo kawałka ręcznika papierowego) i nalać na nią ciasto, tak żeby rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni patelni.

8. Naleśniki przewraca się na drugą stronę, gdy spód jest zarumieniony, a całe ciasto ścięte. Nie należy przewracać placków, jeśli same nie odchodzą od patelni. Oznacza to, że ciasto nie jest jeszcze wystarczająco ścięte.

d3p8izn

9. Po zrumienieniu naleśnika z obydwu stron placek można zdjąć z patelni i odłożyć na talerz.

Ciasto na naleśniki – jak je przygotować bez miksera?

Mikser to narzędzie, które z pewnością ułatwi i przyspieszy przygotowywanie naleśników, jednak ciasto naleśnikowe można bez problemu zrobić bez miksera. Składniki można połączyć za pomocą trzepaczki, a nawet widelca. Trzeba wtedy pamiętać, żeby całość porządnie wymieszać i pozbyć się wszystkich grudek.

Jak zrobić ciasto na naleśniki do krokietów?

Naleśnikinajczęściej podaje się nadziewane powidłami, twarogiem albo posypane cukrem pudrem. Popularne są jednak naleśniki z wytrawnym farszem, na przykład mięsnym, grzybowym albo warzywnym, czyli krokiety. Wytrawne naleśniki można zapiekać albo smażyć, często obtacza się je w jajku i panieruje w bułce tartej. Ciasto do krokietów przygotowuje się tak samo, jak do naleśników ze słodkim nadzieniem, jednak należy pominąć cukier. Do ciasta można dodać nieco więcej soli albo inne przyprawy, takie jak pieprz czy zioła.

Ciasto na naleśniki – dlaczego placki nie wychodzą?

Najczęstszym błędem popełnianym podczas przygotowywania naleśników, jest wlewanie ciasta na zbyt słabo rozgrzaną patelnię. Wtedy ciasto nie ścina się po wylaniu na patelnię i przykleja się do niej. Patelnia nie może być jednak zbyt gorąca, ponieważ ciasto zamiast się usmażyć zacznie się przypalać. Problemy podczas smażenia naleśników mogą również wynikać ze złej konsystencji ciasta. Jeśli jest zbyt rzadkie, naleśniki będą bardzo delikatne i prawdopodobnie nie będzie można ich przewrócić na drugą stronę, natomiast, jeżeli ciasto jest za gęste, placki będą grube i niesmaczne.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułAlstom z nową Dyrektor Komunikacji na kraje Europy Centralnej i Wschodniej
Następny artykułRowerowy Dzień Dziecka – MOSiR