A A+ A++

Otwarcie własnej restauracji, niezależnie od wielkości lokalu, wiąże się z planowaniem i wzięciem wielu czynników pod uwagę. Nawet najmniejsze detale mogą mieć wpływ na sukces całego przedsięwzięcia, dlatego dobrze jest wszystko szczegółowo zaplanować. Jak wyposażyć kuchnię w restauracji? Co jest niezbędne? Sprawdzisz to w naszym najnowszym tekście.

Zanim przejdziemy do listy potrzebnych urządzeń i aspektów, które ułatwią Ci wyposażenie restauracji, musisz mieć świadomość, że na lokal gastronomiczny składa się szereg elementów. Ważne jest, aby przed dokonaniem zakupu konkretnych urządzeń, zastanowić się nad tym, co tak naprawdę jest potrzebne w Twojej restauracji. Potrzeby te określisz na podstawie dwóch czynników – grupy docelowej i proponowanego menu. Po dokonaniu analizy możesz przygotować listę potrzebnego sprzętu do kuchni. Jak najlepiej się do tego zabrać? Warto postawić na prostą zasadę, mówiącą, aby iść od ogółu do szczegółu.

Zacznij od niezbędnych urządzeń

Na samym początku najlepiej postawić na podstawowe wyposażenie gastronomii, czyli zakup niezbędnych urządzeń, bez których nie przyrządzisz dań znajdujących się w Twoim menu. Jeśli w Twojej karcie znalazły się dania na ciepło, musisz zaopatrzyć się w sprzęt do obróbki termicznej. Wymienić tutaj można m.in. kuchenkę, piekarnik, bądź grill. W zależności od profilu lokalu możesz też zaopatrzyć się w frytownicę gastronomiczną. Przydadzą Ci się także urządzenia chłodnicze, dzięki którym zakupione produkty nie stracą tak szybko czasu żywotności. Wśród nich znalazły się szafy chłodnicze, zamrażarki czy lodówki. Urządzenia te przeciwdziałają psuciu się jedzenia, dzięki czemu nie będziesz marnować produktów, a co za tym idzie, przeznaczonych na nie funduszy. Oczywiście, nie można zapomnieć o sprzęcie, który pozwala utrzymać higienę na stanowisku pracy i w całej kuchni. Sprzątanie będzie znacznie przyjemniejsze i szybsze, jeśli będziesz mieć odpowiedni sprzęt myjący. Zmywarka czy maszyna do czyszczenia podłogi to rozwiązania, na które zdecydowanie warto postawić.

Od ogółu do szczegółu

Gdy już zaopatrzysz się w sporej wielkości urządzenia, czas pomyśleć o mniejszych przedmiotach, które są równie istotne. W żadnej kuchni nie może zabraknąć takich narzędzi pracy jak garnki, sztućce, czy zastawa stołowa. Pamiętaj, że szklanki i talerze mogą odzwierciedlać klimat Twojej restauracji i jeszcze bardziej wyróżniać lokal na tle konkurencji. Na przykład, jeśli prowadzisz restaurację utrzymaną w stylu PRL, możesz podawać gorące napoje w szklankach w koszyczkach.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułI liga M: Cenny komplet punktów Norwida w Kluczborku
Następny artykułJLL: Opinia “bezpiecznej przystani kapitału” może pomóc rynkowi mieszkaniowemu