A A+ A++

Podstawowa znajomość fizyki pomaga zrozumieć, jaka jest przyczyna wykipienia wody z makaronu. Jest to skrobia uwalniana podczas gotowania przez makaron. Zwiększa ona lepkość wody, powodując łatwiejsze tworzenie się pęcherzyków pary, które podchodzą do góry. Przez to woda łatwiej wylewa się z garnka. Na szczęście łatwo temu zapobiec.

Jak zapobiec wykipieniu wody z makaronu?

Sprawdzi się smarowanie brzegu garnka olejem. Jest to skuteczna i prosta metoda zapobiegania wykipieniu płynów, takich jak woda z makaronu. Ta technika, choć może wydawać się dziwna, ma swoje korzenie w zrozumieniu mechaniki płynów.

czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułUM Zgierz: Masz dobry pomysł? Wystąp z wnioskiem o Mikrogranty!
Następny artykułTomaszewska nie wróci do “Pytania na śniadanie”. Skomentowała zwolnienie z TVP