Niesprzyjająca ostatnimi tygodniami pogoda, małe nasłonecznienie nie pozwoliły na odzyskanie energii po przesileniu wiosennym. Czujemy się rozdrażnieni, zmęczeni, dopada nas długotrwałe zmęczenie. Do tego dochodzi również stres, brak niezbędnych substancji odżywczych.
Jeśli czujemy permanentne zmęczenie, apatię i niechęć do podejmowania inicjatyw, stany melancholijne, niepokój, nadmierną senność, najwyższa pora zregenerować nasz organizm, dać mu „zastrzyk” energii.
Aby przetrwać okres apatii, należy:
– jeść dużo owoców i pić jak najwięcej niegazowanej wody,
– wprowadzić do diety warzywa, które dostarczą mnóstwo witamin i mikroelementów (np. szczypiorek, pietruszka, rzeżucha, rzodkiewka),
– zmuszać się do aktywności fizycznej (rower, biegi), która pobudzi układ krążenia, przezwycięży ospałość,
– przebywać jak najwięcej na świeżym powietrzu, mimo kiepskiej pogody spacerować, pracować w ogródku.
– Aby odzyskać energię, oczywiście najważniejsze jest, aby zdrowo się odżywiać, zadbać o odpowiednią ilość snu. Jeśli chodzi o dietę, istotne jest, aby przygotować zdrowe posiłki, jeść regularnie. Są takie substancje w jedzeniu, które mają wyjątkowe właściwości, mogą poprawić regenerację organizmu, niwelować objawy stresu, przemęczenia w stanach przesilenia. Chodzi tu oczywiście o antyoksydanty. Naturalnie występują w żywności,
które uwalniają z naszego organizmu tzw. wolne rodniki, czyli wszystkie szkodliwe substancje, wzmacniają nasz organizm. Możemy je znaleźć w różnych produktach spożywczych. Są to przeciwutleniacze, które znajdziemy w warzywach, owocach, ważnym antyoksydantem są witaminy A, C, E. Dlatego należy naszą dietę wzbogacać w orzechy, zielone warzywa, paprykę, pomidory, oliwę z oliwek. Nie powinno być w naszej diecie konserwantów, potraw przetworzonych – tłumaczy Patrycja Kłósek, dr n. o zdr., psychodietetyk.
Warto również zastosować oczyszczające organizm kuracje, dzięki którym pozbędziemy się toksyn. Taka dieta oczyszczająca powinna trzymać kilku zasad:
– należy zrezygnować z mięsa i ryb (minimum na tydzień), spożywać soki owocowe i warzywne własnoręcznie wyciskane,
– odstawić kawę, herbatę, alkohol, aby na jakiś czas uwolnić organizm od „dopalaczy”,
– wprowadzić do diety kasze, szczególnie polecana jest kasza jaglana, która ma działanie zasadotwórcze, wzmacnia paznokcie i włosy,
– zwykły nabiał zastąpić fermentowanym – słodkie mleko kefirem czy jogurtem,
– należy zapomnieć o cukrze.
– To ważne, aby ograniczyć cukry proste, obecne w słodyczach, białym pieczywie, ryżu, makaronach. Ze względu na to, że mocno podwyższają poziom cukru we krwi, czujemy się na chwilę pobudzeni, ale potem robimy się ospali, zmęczeni i brakuje nam energii.
Warto zastąpić je orzechami, suszonymi owocami – radzi Patrycja Kłósek. Dietę oczyszczającą warto wspomóc naturalnymi suplementami, zwłaszcza młodym zielonym jęczmieniem. Ma oczyszczające i odkwaszające działanie organizmu, pomaga w leczeniu anemii, zawiera kwas foliowy, witaminę B. Pity regularnie pomoże uregulować układ
pokarmowy, korzystnie wpływa na samopoczucie i dostarczy energii. Sok z młodego jęczmienia można połączyć z naturalnymi sokami owocowymi, mogą to być cytrusy, lub
jako składnik koktajli owocowych czy warzywnych. Bardzo dobry i smaczny sok oczyszczający można zrobić z: 2 pęczków rzodkiewek, 2 jabłek, 6 łodyg selera, 1 cytryny, korzenia imbiru.
[Źródło: „Puls Jaworzna”, nr 19(211), 4 czerwca 2021 r., str.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS