A A+ A++

Nasiona chia cieszą się coraz większą popularnością. Wykazują wiele właściwości prozdrowotnych. Mogą obniżać ciśnienie oraz cholesterol. Najczęściej są wykorzystywane do przygotowania słynnego puddingu chia. Jak go zrobić i jakie właściwości mają nasiona chia?

Czym są nasiona chia?

Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej. Ta pochodząca z Ameryki Południowej roślina od lat cieszy się tam sporym zainteresowaniem. 

Nasiona chia odznaczają się małym, owalnym oraz płaskim kształtem. Są błyszczące oraz mają gładką fakturę. Można spotkać nasiona chia w kolorze białym, brązowym lub czarnym. 

Warto jeść nasiona chia?

Uznaje się, że spożywanie nasion chia może wspomagać pracę mózgu, układu nerwowego, a także narządu wzroku. Są w stanie poprawiać pamięć i koncentrację, a do tego sprawdzą się w walce z depresją. 

Nasiona chia pozytywnie wpływają na pracę układu krążenia. Mogą przyczynić się do zredukowania ryzyka wystąpienia chorób serca i miażdżycy. Nasiona chia mogą okazać się skuteczne w obniżaniu wysokiego ciśnienia oraz poziomu złego cholesterolu. Wszystko to dzięki zawartych w nasionach chia kwasach tłuszczowych omega-3. 

Ponadto nasiona chia to źródło takich składników mineralnych jak antyoksydacyjny mangan i pozytywnie wpływający na układ kostny fosfor oraz wapń. 

Do tego nasiona chia zawierają korzystnie działający na serce selen oraz miedź, a także stanowiące składnik hemoglobiny żelazo oraz wspomagający układ nerwowy magnez. 

Nasiona chia są bogate w błonnik, który daje uczucie sytości, a dodatkowo mogą one mieć wpływ na obniżenie poziomu cukru we krwi. 

Nasiona chia nie są jednak zalecane osobom, które borykają się z problemami ze strony układu pokarmowego oraz u których istnieje ryzyko wystąpienia reakcji alergicznych. 

Po nasiona chia mogą sięgać kobiety w ciąży, jeśli nie są na nie uczulone. Mogą one wspomagać prawidłowy rozwój płodu, a także nasiona chia będą pomocne w momencie niedoboru żelaza oraz wapnia, czyli minerałów, które są bardzo ważne podczas ciąży. 

Jak przygotować pudding z nasion chia?

W związku z tym, że nasiona chia wykazują wiele właściwości pozytywnie wpływających na organizm, to są chętnie stosowane jako dodatek do deserów, owsianek oraz jako składnik popularnego puddingu chia. 

Do przygotowania puddingu chia potrzebujemy 4 łyżki nasion chia, dwie łyżku cukru oraz około 330 ml mleka. Może to być mleko krowie lub roślinne. 

Nasiona chia należy zalać mlekiem oraz posłodzić. Ważne, by wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną mieszankę odstawiamy do lodówki. Najlepiej, jeśli zostanie tam na kilka godzin lub nawet całą noc. 

W tym czasie nasiona chia zaczną pęcznieć, a deser zgęstnieje. Tak przygotowany pudding można podawać ze świeżymi owocami. Sprawdzą się także wiórki gorzkiej czekolady. 

Czytaj więcej:

Jak wspomóc działanie wątroby?

“Wzmacniacze” smaku, które mogą być groźne dla zdrowia. Lepiej je omijać

Kalina koralowa: sojuszniczka zdrowia kobiety

Euro 2020. Cristiano Ronaldo wściekł się po odpadnięciu z turnieju. Kibice oburzeni zachowaniem piłkarza

Zobacz także:

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKierowca nie trafił w żaden zjazd na rondzie. Miał 3 promile alkoholu we krwi
Następny artykułWakacyjny zawrót głowy