A A+ A++

Masz zaparcia? To jedna z konsekwencji tego, że teraz mniej się ruszasz i przez to jelito grube gorzej pracuje. Pomoże mus jabłkowy!

Jeśli do jego przygotowania wykorzystasz jabłka ze skórką, dostarczysz sobie dużej dawki nierozpuszczalnego błonnika. Jest to składnik usprawniający procesy trawienne i stymulujący zdrowe ruchy jelitowe. To świetny środek na zaparcia, ale jedząc go pamiętaj o wypijaniu większej ilości wody. Mus to także dobre rozwiązanie dla starszych osób, które mogą mieć problemy z żuciem i przełykaniem.

Składniki:

  • 3 czerwone jabłka
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka mielonego cynamonu.

Przygotowanie

Jabłka umyj i pokrój na ćwiartki. Usuń ogonek, pestki i gniazdo nasienne. Umieść owoce na papierze do pieczenia i włóż do piekarnika na 40 minut. Piecz w 180ºC. Po 40 minutach wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Użyj blendera, by uzyskać z jabłek gładki mus. Dodaj cynamon i miód (możesz dowolnie zmieniać ich proporcje). Przechowuj w lodówce.

Podawaj na zimno lub ciepło, wedle uznania. Do przepisu możesz włączyć także inne owoce – gruszki, daktyle, figi. Możesz też dodać łyżeczkę pokruszonych migdałów lub rodzynek – zyska na wartości.

Zobacz również:

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułInformacja o ogłoszeniu przetargu ustnego nieograniczonego na oddanie w najem lokalu użytkowego o powierzchni 40,35 m2, położonego w Sławie, przy ulicy Ogrodowej 1
Następny artykułUSA obniżą produkcję o 2 mln baryłek dziennie