Masz zaparcia? To jedna z konsekwencji tego, że teraz mniej się ruszasz i przez to jelito grube gorzej pracuje. Pomoże mus jabłkowy!
Jeśli do jego przygotowania wykorzystasz jabłka ze skórką, dostarczysz sobie dużej dawki nierozpuszczalnego błonnika. Jest to składnik usprawniający procesy trawienne i stymulujący zdrowe ruchy jelitowe. To świetny środek na zaparcia, ale jedząc go pamiętaj o wypijaniu większej ilości wody. Mus to także dobre rozwiązanie dla starszych osób, które mogą mieć problemy z żuciem i przełykaniem.
Składniki:
- 3 czerwone jabłka
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka mielonego cynamonu.
Jabłka umyj i pokrój na ćwiartki. Usuń ogonek, pestki i gniazdo nasienne. Umieść owoce na papierze do pieczenia i włóż do piekarnika na 40 minut. Piecz w 180ºC. Po 40 minutach wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Użyj blendera, by uzyskać z jabłek gładki mus. Dodaj cynamon i miód (możesz dowolnie zmieniać ich proporcje). Przechowuj w lodówce.
Podawaj na zimno lub ciepło, wedle uznania. Do przepisu możesz włączyć także inne owoce – gruszki, daktyle, figi. Możesz też dodać łyżeczkę pokruszonych migdałów lub rodzynek – zyska na wartości.
Zobacz również:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS