Jeden pączek to około 300 kalorii, ale raz w roku można sobie pozwolić na małe szaleństwo – uspokaja dietetyk Beata Nowak. Jednak są osoby, które powinny zdecydowanie ograniczyć jedzenie pączków w tłusty czwartek.
To, na ile pączków możemy sobie dzisiaj pozwolić zależy od naszego stanu zdrowia. Jeśli nic nam nie dolega, możemy zjeść maksymalnie 3.
Do jednego pączka powinny ograniczyć się osoby z cukrzycą, przewlekłym zapaleniem wątroby, z chorą trzustką, czy objawami refluksu – przestrzega Beata Nowak – dietetyk ze Szpitala św. Ludwika w Krakowie.
Nasza ekspertka podkreśla, że nie można zaczynać dnia od słodkości.
Pączka jedzmy na deser. Proponuję jeden po śniadaniu, drugi po obiedzie i trzeci po kolacji – sugeruje dietetyk.
Jeżeli przesadzimy z pączkami grozi nam m.in. niestrawność. Wtedy najlepiej wypić wodę lub zaparzyć herbatkę ziołową.
Typowy pączek z lukrem i dżemem waży około 70 g i dostarcza około 300 kcal. Trudno się w nim doszukać wartości odżywczych.
Kaloryczność pączka zależy od sposobu smażenia. Najlepiej, jeśli jest smażony krótko i w wysokiej temperaturze, ponieważ wtedy nie nasiąka tłuszczem. Można też go upiec w piekarniku.
Jeśli chcemy pozbyć się kalorii po obżarstwie pączkami, nigdy nie zaczynajmy od intensywnego wysiłku fizycznego. Na początku warto pomyśleć o spacerze.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS