A A+ A++

Grillowanie mięsa – jak długo?

W gruncie rzeczy nie ma znaczenia, czy na ruszcie ułożymy udka lub piersi z kurczaka, kotlety cielęce, schab, karkówkę, kiełbasę czy rybę. Trzeba pamiętać tylko o jednej zasadzie – nie wolno grillować mięsa peklowanego ani wędzonego.

Kawałek mięsa powinien mieć grubość ok. 1-2 cm. Pierś z kurczaka grillujemy ok. 5-6 minut z każdej strony. Skrzydełka i udka potrzebują nieco więcej czasu – od 30 do 35 minut. Karkówkę grillujemy ok. 4-6 minut z każdej strony. Z kolei burgery wołowe 5-6 minut na każdą ze stron. Żeberka grillujemy 20-25 minut.

Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?

Jak grillować mięso?

1. Wybierajmy mięso chude, bo tłuszcz, który się z grillowanych potraw wytapia i spada na rozżarzone węgle – spala się na nich, w efekcie czego powstają bardzo szkodliwe związki chemiczne. Te substancje osiadają na potrawie, a z nią trafiają do naszego organizmu.

2. Do mięsa i tłustych kiełbas należy używać specjalnych aluminiowych, karbowanych i dziurkowanych tacek. Ułatwiają one swobodne krążenie gorącego powietrza i nie pozwalają tłuszczowi skapywać.

2. Ważne jest też, by palenisko żarzyło się równomiernie, a ruszt był myty przed każdym użyciem. Najlepiej myć kratkę grilla zaraz po zakończeniu pieczenia, używając w tym celu płynu do mycia naczyń. Do szorowania grilla możemy używać także soli, dzięki której usuniemy przypalone pozostałości.

3. Pamiętajmy także, by nie dodawać podpałek w trakcie przygotowywania żywności.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPocisk artyleryjski nad jeziorem w Olsztynie
Następny artykułAutostrada A4 – wypadek