Dziś, w niedzielę 25 lipca w Lubajnach odbyło się II Mazurskie Pieczenie Chleba w Lubajnach. Rozstrzygnięto także I etap Ogólnopolskiego Konkursu Bitwa Regionów.
Po mszy św. kościele w Lubajnach odbył się m.in. pokaz Pierwszego pułku Ułanów Krechowieckich im. płk. Bolesława Mościckiego oraz finał I etapu Konkursu Kulinarnego Bitwa Regionów 2021.
I miejsce w konkursie kulinarnym za Dzyndzałki z wędzoną sielawą i kaszą w Świętojańskim wianku z sezonowych jadalnych ziół w dwóch sosach zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich w Durągu, które będzie reprezentowało województwo warmińsko-mazurskie na ogólnopolskim finale.
Miejsce II za potrawę o nazwie Babie uszy wygrało Koło Gospodyń Wiejskich Sedranki.
Miejsce III za potrawę Gulasz z sarny marynowany w czerwonym winie z nutą rozmarynu i gorzkiej czekolady zdobyli „Przyjaciele zimnej wody”.
Wszystkim zwycięzcom i wyróżnionym Gratulujemy!
Relacja z wręczenia nagród oraz pokaz pułku Ułanów dostępna jest na fanpagu Gminy Ostróda.
Źródło: Gmina Ostróda, foto: Gmina Ostróda, Koło Gospodyń Wiejskich „Luba” w Lubajnach
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS