A A+ A++

Wiśnowo-czekoladowy, z nutką oreo – to kolejna propozycja na tort, który z pewnością zachwyci samego solenizanta, jak i gości.

REKLAMA

Składniki na biszkopt kakaowy:

– 7 jaj
– 3/4 szklanki drobnego cukru
– szklanka mąki pszennej
– 1/3 szklanki kakao

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie już gęsta, dodajemy po łyżce cukier i miksujemy, dodajemy żółtka i dalej ubijamy naszą masę. Musi być gęsta, z niewyczuwalnymi drobinkami cukru. Mąkę i kakao przesiewamy i powoli dodajemy do masy, delikatnie mieszając szpatułką. Papierem do pieczenia wykładamy tylko dno tortownicy, zapinamy obręcz i wykładamy masę.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni (grzałka górna i dolna) ok. 20-30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy upieczony, wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy w blaszce na podłogę z wysokości ok. pół metra. Upuszczenie sprawia, że biszkopt jest równy i nie opada po ostygnięciu, jest taki sam jak po upieczeniu. Do tego jest niezwykle miękki i delikatny.

Składniki na masę Oreo:

– 700ml śmietany 36%
– cukier puder
– opakowanie ciasteczek oreo

Wykonanie masy Oreo:

Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder wszystko miksujemy. Ciasteczka oreo kilka sztuk kroimy na kawałki, resztę blendujemy. Wszystko dokładnie mieszamy ze śmietaną.

Składniki na masę wiśniową:

– 500 ml śmietany 36%
– 300g zblendowanych wiśni (wiśnie gotowane z cukrem i zblendowane)
– 4-5 łyżeczek żelatyny

Wykonanie masy wiśniowej:

Śmietanę ubijamy, dodajemy zblendowane wiśnie wszystko miksujemy. Możemy dosłodzić cukrem pudrem, żeby smak był bardziej wyrazisty.

Składniki na frużelinę wiśniową:

– 400 gram wiśni
– cukier do smaku
– 4-5 łyżeczek żelatyny

Wykonanie frużeliny wiśniowej:

Wiśnie gotujemy z cukrem, odstawiamy do ostygnięcia, blendujemy. Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do wiśni. Przelewamy do formy mniejszej niż forma biszkoptu. Odstawiamy do zastygnięcia.

Masa do tynkowania (wykonujemy tego samego dnia, ewentualnie dzień wcześniej):

– 600g masła 85%
– 600g mleka skondensowanego słodzonego

Wykonanie:

Masło w temperaturze pokojowej ubijamy zaczynając od obrotów najwolniejszych, stopniowo przechodząc do najszybszych. Masło podczas ubijania musi się stać kremowe i puszyste. Po ok. 15 minutach ubijania, kiedy masło jest delikatne i równomiernie ubite, dodajemy słodzone mleko skondensowane w temp. pokojowej i wlewamy delikatnym strumieniem cały czas miksując. Kiedy masa będzie jednolita dodajemy barwnik i miksujemy dalej. Po około 10 minutach zaczynamy tynk odpowietrzać. Czyli miksujemy masę na najniższych obrotach przez 10-15 minut, masa musi zrobić się gładka i bez widocznych pęcherzyków powietrza.

Dodatkowo:

– sok z wiśni rozcieńczony z wodą do nasączenia biszkoptu
– ozdoby z masy cukrowej

Złożenie:

Biszkopt przekrajamy na trzy części, do rantu wkładamy pierwszą, nasączany sokiem wiśniowym, kładziemy łyżkę masy oreo, a na to wykładamy frużelinę (ma konsystencję dżemu) i resztę masy oreo, przykrywamy biszkoptem i również nasączany sokiem. Odstawiamy do stężenia masy. Po około dwóch godzinach wykładamy masę wiśniową, przykrywamy ostatnią częścią biszkoptu również nasączonego. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Zdejmujemy rant, tynkujemy i ozdabiamy.

Natalia Franciszkiewicz 

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPonad 40 duchownych straciło życie w wyniku rosyjskiej agresji
Następny artykułZłoto dla reprezentacji szczypiornistów ze Staszica