A A+ A++

Polacy kochają herbatę. Wielu z nich zaczyna nią i kończy dzień. Dlatego warto mieć świadomość, co oznaczają umieszczone na opakowaniu skróty kojarzące się z ekologią. Czy faktycznie oznaczają produkt lepszej jakości i czym się od siebie różnią?

Podziel się

Herbata eko, organic, bio – co kryje się pod tym określeniami? (Fotolia)

ycipk-48pynx

Kryzys klimatyczny zmusza nas wszystkich do uważnego sięgania po produkty spożywcze. Dotyczy to również tego, co pijemy. Symbole i oznakowania umieszczane na opakowaniach herbat mogą być cennym drogowskazem – pod warunkiem, że wiemy, co oznaczają.

Herbata ekologiczna (eco)

Żeby herbatę można było uznać za ekologiczną, producent musi spełnić określone normy. Przede wszystkim herbata z certyfikatem eko/eco powstaje z poszanowaniem natury. Oznacza to, że na żadnym etapie produkcji nie stosuje się składników modyfikowanych genetycznie (GMO) czy technik, które mogłyby zaszkodzić środowisku. Celem rolnictwa ekologicznego jest wytwarzanie produktów żywnościowych wysokiej jakości, naturalnych, nie ingerujących w ekosystem. Producent posługujący się symbolem zielonego listka musi dbać również o takie kwestie jak wyważona produkcja odpadów czy oszczędność energii elektrycznej. Herbata zostanie uznana za ekologiczną, jeśli przy jej wytwarzaniu w przynajmniej 95 proc. nie użyto sztucznych składników, polepszaczy bądź chemikaliów.

ycipk-48pynx

Herbata organiczna (organic)

Również w tym przypadku mamy do czynienia z herbatą ekologiczną, czyli wyprodukowaną w poszanowaniem środowiska. Herbata może być uznana za organiczną, jeśli minimum 95 proc. jej składników pochodzi z upraw ekologicznych. Również w tym przypadku na etapie wytwarzania nie można stosować roślin modyfikowanych genetycznie, sztucznych nawozów czy środków ochrony roślin. Herbaciane plantacje muszą znajdować się z dala od autostrad, wysypisk śmieci, stref przemysłowych, czyli źródeł zanieczyszczeń. Certyfikat “organic” oznacza ponadto, że na etapie produkcji suszu nie wolno używać promieniowania jonizującego do konserwowania, tak samo jak barwników, sztucznych aromatów, wzmacniaczy smaku.

Zobacz też: Herbata z imbirem – właściwości

ycipk-48pynx

Herbata bio

To również produkt ekologiczny i organiczny, choć certyfikat bio gwarantuje najwyższy poziom jakości, czystości produktu i bezpieczeństwa. Producent, który chce nazwać swoją herbatę “bio”, musi przejść szereg restrykcyjnych kontroli. Nie może używać sztucznych składników i technik, musi dbać o racjonalną gospodarkę żyzności gleby, unikać źródeł zanieczyszczeń i nie ingerować w ekosystem. Co ważne, taki certyfikat nie jest przyznawany raz na zawsze – w przypadku wykrycia jakichkolwiek nieprawidłowości może zostać cofnięty. Herbata bio jest produktem specjalnie wyselekcjonowanym, a szczególne znaczenie przy przyznawaniu tego certyfikatu są warunki pracy (szkolenia, zaplecze socjalne, adekwatna pensja itp.).

Certyfikat Rainforest Alliance (Certified)

Na opakowaniach niektórych herbat można zobaczyć symbol żabki. Oznacza on zrównoważone rolnictwo, podlegające kontroli od zbiorów po uzyskanie produktu końcowego. Certyfikat zapewnia, że żywność uprawiana jest w sposób przyjazny środowisku oraz, co równie ważne, ludziom. Herbata oznaczona symbolem żabki musi powstać w sposób bliski naturze – produkcja nie może wpływać negatywnie na okoliczne gleby, lasy, rzeki czy zwierzęta. Jeśli kupujesz herbatę z certyfikatem Rainforest Alliance, masz pewność, że została wytworzona z poszanowaniem ekosystemu oraz praw pracowników.

ycipk-48pynx

Certyfikat Fair Trade

Takie herbatki pochodzą z kontrolowanych upraw ekologicznych, ale przede wszystkim wytwarzane są na plantacjach, gdzie prawa człowieka i pracownika są bezwzględnie przestrzegane. Certyfikat jest potwierdzeniem, że na żadnym etapie produkcji nie uczestniczyły dzieci. Pracownicy muszą zostać przeszkoleni, pracować w odpowiednich warunkach i otrzymywać wynagrodzenie adekwatne do umiejętności oraz zajmowanego stanowiska. Dotyczy to zwłaszcza herbat produkowanych na półkuli południowej, gdzie prawa pracownicze nie zawsze są przestrzegane.

Dlaczego herbaty eko są droższe?

Z bardzo prostego powodu – nie powstają na masową skalę. To uprawy czasochłonne, a stosowane przez producentów składniki czy techniki są często znacznie bardziej kosztowne. I wreszcie ludzie. Herbaty ekologiczne bardzo często pochodzą z niedużych, rodzinnych plantacji, gdzie nie stosuje się taniej siły roboczej, a prawa pracowników są szanowane.

ycipk-48pynx

Podsumowując herbaty ekologiczne, organiczne, bio:
• Są naturalnym produktem (przynajmniej w 95 proc.).
• Ich produkcja nie szkodzi środowisku.
• Nie zawierają szkodliwych dla zdrowia pestycydów.
• Nie są poddawane konserwacji.
• Są wolne od zanieczyszczeń pochodzących z wysypisk, stref przemysłowych, autostrad itp.
• Powstają z poszanowaniem praw człowieka.
• Mają głęboki, naturalny, czysty smak i aromat.
• Nie zawierają ukrytych składników, które mogłyby wywołać reakcję alergiczną.
• Korzystnie wpływają na zdrowie i funkcjonowanie organizmu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSutryk o rozwiązaniu marszu narodowców: na szarganie polskiej flagi we Wrocławiu nie ma i nie będzie miejsca
Następny artykułPozyskanie mobilnego symulatora zagrożeń pożarowych