A A+ A++

Słony ser halloumi (polska nazwa chalumi – red.) to charakterystyczny produkt z Cypru. Od października uzyska status Chronionej Nazwy Pochodzenia (ChNP) od Unii Europejskiej.

Halloumi to drugi najbardziej dochodowy – po farmaceutykach – towar eksportowy Cypru.

Ser ten jest coraz popularniejszy także w Polsce, jest dostępny w większości dyskontów i supermarketów. To może się jednak zmienić.

Jeżeli na przykład Grecy z Peloponezu będą chcieli go produkować, to będą musieli używać innej nazwy.

Wniosek jest prosty: mniejsza produkcja oznacza wyższą ceną i problemy z dostępnością.

Z serem halloumi może więc stać się to, co kiedyś stało się z polskim oscypkiem – w sklepach mogą pojawiać się podróbki albo podobne sery z inną nazwą.

Ser halloumi najczęściej jest spożywany na Cyprze i w Wielkiej Brytanii.

Jest robiony z mleka koziego, owczego i krowiego.

Historyczne dane sugerują, że ser warzono już w XVI wieku. Jest wiele przepisów na chalumi, jednak oryginalnie smaży się go na grillu, bądź spożywa na surowo z melonem albo kroi w kostkę i gotuje z tarhaną, sfermentowaną mieszanką pszenicy i jogurtu.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułJutro nowe decyzje w sprawie obostrzeń. Zmiana kryteriów!
Następny artykułDachowanie oplem. Kierowca śmigłowcem przetransportowany do szpitala (FOTO)