A A+ A++

Drobiowe żołądki, przede wszystkim kurze i kacze, jadano prawdopodobnie już w starożytnym Rzymie, jednak w kolejnych wiekach ich popularność spadła. W Polsce jadano wprawdzie podroby, ale przede wszystkim cielęce, jagnięce i wołowe, a z czasem także wieprzowe. W pierwszej rodzimej książce kucharskiej – “Compendium Ferculorum albo zebranie potraw” z 1682 r. pojawia się wiele przepisów na potrawy z animellą (grasicą), móżdżkiem czy nerkami. Jeszcze intensywniej promował tego typu produkty Wojciech Wielądko, autor opublikowanego 100 lat później “Kucharza doskonałego”.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułRatownicy GOPR Bieszczady i medycy LPR pomogli 8-letniej dziewczynce
Następny artykułLegionowo: Blok przy Granicznej wraca pod obrady Rady Miasta. Czy tym razem inwestycja przejdzie?