A A+ A++

Gdy wegetarianie przychodzą na grillowe przyjęcie, na którym dominują mięsożercy, najczęściej mogą się załapać jedynie na pieczoną paprykę, cukinię czy cebulę. A przecież można z warzyw przygotować proste i bardzo smaczne danie, które zachwyci każdego.

Potrzebujemy: paprykę czerwoną, brokuła, cukinię, kukurydzę w kolbach, koper włoski, seler naciowy, marchewkę, cebulę, czosnek, suszone oregano, oliwę, ocet jabłkowy, sól, cukier i pieprz. Oliwę i ocet mieszamy z oregano, posiekanym czosnkiem, solą, cukrem i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Marchewkę, cebulę i cukinię kroimy na plasterki, paprykę i koper na paski, seler na spore kawałki, brokuły dzielimy na różyczki. Wszystkie warzywa wkładamy na kilka minut do marynaty, przekładamy na duży kawałek folii aluminiowej, zawijamy bardzo szczelnie i pieczemy na grillu pół godziny. Przekładamy do miski i polewamy marynatą.

Ziemniaki na grillu? Bardziej kojarzą się nam one z ogniskiem, ale ugotowane wcześniej i upieczone będą znakomite.

Składniki: kilka ugotowanych w mundurkach dużych ziemniaków, kawałek wędzonego sera (najlepiej owczego), czosnek, majonez, śmietana 18 proc. cebula, sos Tabasco, kiełki fasoli, oliwa, suszony tymianek, sól i pieprz. Ziemniaki kroimy wzdłuż na pół, a następnie wydrążamy je, by powstały łódeczki. Oprószamy je solą, pieprzem i tymiankiem. Wydrążony miąższ ugniatamy widelcem. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na rozgrzanej oliwie. W misce mieszamy miąższ z ziemniaków, cebulę i starty na tarce ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym farszem napełniamy połówki ziemniaków i układamy na aluminiowej tacce. Opiekamy 10 minut.

Bataty nadają się do grillowania idealnie. Ich smak znakomicie komponuje się z aromatem dymu.

Potrzebujemy: kilka batatów, czosnek, świeży rozmaryn, oliwę, oregano, suszoną bazylię, sól i pieprz. Bataty myjemy, ale nie obieramy i kroimy na grube plastry. Czosnek drobno siekamy. W misce mieszamy oliwę z czosnkiem, posiekanym rozmarynem, ziołami, solą i pieprzem. Plastry batatów moczymy w marynacie 10 minut i grillujemy na ruszcie przewracając i polewając marynatą co kilka minut.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułIch zjedzenie może doprowadzić do zapalenia opon mózgowych lub sepsy
Następny artykułMateusz Grabda: Chłopcy do końca zachowali profesjonalizm