A A+ A++

Główny Inspektorat Sanitarny wycofuje z rynku część partii bazylii suszonej sprzedawanej w torebkach. Powód to wykrycie w próbkach tego produktu bakterii Salmonella. Ta bakteria może wywoływać zatrucia pokarmowe.

/fot. GIS /

W próbkach bazylii suszonej zbadanych w ramach kontroli urzędowej stwierdzono obecność bakterii Salmonella. Bazylia suszona może być dodawana do produktów spożywczych i spożywana bez obróbki termicznej. 

Produkt: Bazylia otarta

Importer: ACOR Sp. z o.o., ul. Rawicka 43, 63-700 Krotoszyn

Zakład Konfekcjonujący: P.P.H.U. MAGRAMA, ul. Zaściankowa 48, 71-230 Szczecin

Dystrybutor: NETTO Sp. z o.o., ul. Motaniec 34, 73-108 Kobylanka

Pałeczki Salmonella mogą przeżyć nawet po długotrwałym przechowywaniu suchego produktu, a po spożyciu przez człowieka wywołać zatrucia pokarmowe, szczególnie jeśli dodawane są do produktów gotowych do spożycia.

Zobacz również:

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSpotkanie w sprawie Ponadlokalnej Strategii Rozwoju
Następny artykułBiedroń: Trzeba embarga na rosyjski węgiel