Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed obecnością glutenu w bezglutenowych płatkach owsianych. Ich zjedzenie przez osoby z nietolerancją na gluten lub pszenicę może wywołać wystąpienie groźnej reakcji.
Jak czytamy komunikacie, GIS został poinformowany przez firmę Bezgluten o wycofaniu partii bezglutenowych płatków owsianych, w których – po wewnętrznej kontroli – wykryto obecność glutenu.
“Firma Bezgluten w ramach kontroli wewnętrznej bada produkty na obecność glutenu. Badanie surowca użytego do wyprodukowania określonej powyżej partii płatków owsianych wykazało zawartość glutenu, co oznacza niespełnienie norm deklarowanych przez zewnętrznego producenta surowca” – wyjaśnił GIS.
Firma bezzwłocznie zdecydowała o wycofaniu tej partii produktu, a 10 października wszyscy klienci, którzy zakupili produkt niezgodny, zostali poinformowani o zaistniałej sytuacji, produkty są poddawane utylizacji.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS