45 minut temu
Wprawia w zachwyt wyglądem i charakterystycznym zapachem. Lawenda, bo o niej mowa, na myśl przywodzi francuską Prowansję i najpiękniej prezentuje się latem. Jak się o nią odpowiednio zatroszczyć? Warto wykorzystać naturalny nawóz ze skorupek jajek.
Lawenda to piękna ozdoba ogrodu. Chociaż obejmuje prawie 40 gatunków i odmian, najpopularniejszym z nich jest lawenda wąskolistna nazywana lawendą wonną, lekarską czy angielską. Roślina o charakterystycznym zapachu kwitnie od połowy czerwca do września – jej kwiaty mogą być koloru fioletowego, białego lub różowego. Słynie nie tylko z pięknego wyglądu, ale i silnego, aromatycznego zapachu.
Zobacz też: “Polska cytryna” w ogrodzie. Wygląda bajecznie, a jego owoce to bomba witaminowa
Lawenda nie przepada za zbyt kwaśnym podłożem, dlatego odczyn gleby, na której rośnie, powinien mieć wynosić od 6,5 do 7,5 pH. Najlepiej będzie rosła w miejscach nasłonecznionych, które są osłonięte od wiatru. Nie przepada za ściskiem, dlatego najlepiej sadzić ją w odstępach wynoszących od 30 do 40 centymetrów.
Roślina co prawda nie potrzebuje nawożenia, ale wiosną warto zastosować nawóz mineralny. Z kolei jesienią sprawdzi się kompost. W pielęgnacji nale … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS