A A+ A++

Gdynia zajmuje ważne miejsce na kulinarnej mapie Polski. Świadczy o tym choćby pierwszy w Polsce miejski szlak kulinarny, który powstał w 2009 roku i wciąż się rozwija. Silną pozycję Gdyni potwierdza też pierwszy ogólnopolski ranking Forbesa TOP 50 restauratorów, który zaprezentował magazyn „Forbes”. Znalazło się w nim kilku gdyńskich restauratorów. Na 10. miejscu uplasowała się Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, która od blisko 10 lat prowadzi w naszym mieście restaurację „Malika”.

Znany z licznych rankingów magazyn „Forbes”, takich jak np. flagowy ranking 100 najbogatszych Polaków czy Miasta Przyjazne dla Biznesu lub Bankowiec Roku, wziął po raz pierwszy pod lupę polskich restauratorów. W zorganizowanym wraz z promującą polską scenę gastronomiczną organizacją For Solutions rankingu TOP 50 restauratorów zebrano 21 jurorów, wśród których znaleźli się m.in. członkowie redakcji „Forbesa” – w tym redaktor naczelny Paweł Zielewski, rozkochani w kulinariach ludzie biznesu, przedstawiciele firm współpracujących z sektorem HoReCa (hotelarsko-gastronomicznym), a także smakosze, jak krytyk kulinarny Maciej Nowak.

Celem rankingu nie było wskazanie najlepszych restauracji, lecz ludzi, którzy je prowadzą – „twórców lokali wyjątkowych, utrzymujących się na rynku wbrew gospodarczym turbulencjom i profesjonalizujących branżę, której niewątpliwy urok przyciąga wielu śmiałków”. Takie kryterium podyktowane było trudnymi, bo pandemicznymi, ostatnimi dwoma latami dla restauratorów. Oceniano więc przede wszystkim pomysł na gastronomiczny koncept i sprawność w zarządzaniu lokalem lub ich grupą.

Jurorzy w pierwszym etapie wyłonili 100 najlepszych restauratorów w kraju, a w drugim wskazali pierwszą pięćdziesiątkę. W finałowym TOP 50 znalazło się pięcioro restauratorów, którzy prowadzą m.in. kilka gdyńskich restauracji, znajdujących się na najstarszym w Polsce miejskim szlaku kulinarnym – Szlaku Kulinarnym Centrum Gdyni, który sukcesywnie rozwija się od 2009 roku.

Spośród nich najwyżej w rankingu, bo na miejscu 10., uplasowała się Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, restauratorka prowadząca od blisko 10 lat restaurację Malika z kuchnią przede wszystkim Maghrebu.

– Wyróżnienie w tak prestiżowym rankingu jest dla nas ogromnym zaskoczeniem i wyróżnieniem. Wierzymy, że nasza praca została tak wysoko oceniona ze względu na prawdę i autentyczność, jaką się kierujemy tworząc nasze koncepty. Osiągnięcie harmonii i utrzymanie wysokiego poziomu nie byłoby możliwe gdyby nie zaangażowanie zespołów obu naszych restauracji. Pisząc my, mam na myśli również mojego męża Radka, który poza pracownikami jest ogromnym wsparciem i współautorem sukcesu. Zarówno wizerunkowego jak i biznesowego. Moim zdaniem restauracja to nade wszystko ludzie, zrozumienie tego otwiera drogę do sukcesu – komentuje sukces na swoim profilu FB Malika, a w rozmowie z Dziennikiem Bałtyckim dodaje, że etniczna specyfika ich kuchni wymagała otwartej głowy i nowoczesnego podejścia, a wszystko to oferuje Gdynia.

Kolejne miejsca w TOP 50 restauratorów zajęli właściciele kolejnych gdyńskich lokali:

  • 19. miejsce – Piotr Wałęsa, który w Gdyni prowadzi restaurację Sztuczka;
  • 45. miejsce – Jacek Koprowski i Cezary Dułak, którzy w Gdyni prowadzą restaurację Osteria Fino;
  • 50. miejsce – Mariusz Zawadzki, który w Gdyni prowadzi restauracje Mondo di Vinegre oraz Vinegre.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMiał ponad kilogram narkotyków
Następny artykuł​Samorządowcy chcą “okrągłego stołu” w sprawie uchodźców