A A+ A++

Garnek z sitkiem – czy jest potrzebny w kuchni?

W każdej kuchni warto mieć pełen komplet garnków. Niezależnie od kulinarnych umiejętności domowników przydadzą się garnki o różnych pojemnościach, z przykrywkami, które znajdą praktyczne zastosowanie i usprawnią proces przygotowywania posiłków. Wybierając garnki warto zwrócić na ich wykonanie i jakość materiału. Solidne modele posłużą przez lata, a przecież o to właśnie chodzi. Jakie garnki warto mieć w kuchni? Przede wszystkim klasyczne garnki o różnych pojemnościach, rondle, a także brytfanny. Coraz większym zainteresowaniem wśród kupujących cieszą się garnki specjalistyczne i garnki z sitkiem.

Garnek z sitkiem na pierwszy rzut oka wygląda jak tradycyjny model garnka. Różnica tkwi w zawartości naczynia. W garnku umieszczone jest sitko lub durszlak, w którym umieszczamy produkty, które chcemy ugotować, bądź usmażyć i zawieszamy nad garnkiem, a do dolnej części naczynia wlewamy wodę.

Jakie zalety mają garnki z sitkiem? Przede wszystkim ułatwiają gotowanie, smażenie oraz odcedzanie przygotowanych potraw. Gotowego dania nie musimy podnosić wraz z gorącym naczyniem i szybko odlać w zlewie, uważając przy tym, by się nie poparzyć.

Garnek z sitkiem do gotowania na parze

Przywiązujemy coraz więcej uwagi do zdrowego odżywiania. Bardziej świadomie planujemy zakupy i dbamy o nasz jadłospis. W dbaniu o zdrowie i zbilansowaną dietę pomoże przygotowywanie posiłków na parze. Idealnym pomocnikiem będzie parowar, ale z powodzeniem zastąpi go garnek z sitkiem do gotowania na parze. Jakie dania można przygotować tym sposobem? Niemal wszystko – na parze ugotujemy warzywa w kawałkach brokuły, szparagi, mięso, przygotujemy ryby, a nawet gołąbki.

Garnek z sitkiem do gotowania na parze ma ogromną zaletę – posiłki nie tracą witamin, smaku, a właściwości odżywcze przygotowanych potraw i produktów pozostają niezmienione. Koniec z rozmiękniętymi warzywami – w garnku z sitkiem przygotujesz zdrowe warzywa, które będą chrupiące i nie stracą swojego naturalnego koloru. Dodatkowo, dania na parze są mniej kaloryczne i delikatniejsze.

Jeśli chcesz jeść zdrowo, kup garnek z sitkiem do gotowania na parze. Specjalny wkład oraz sitko kupisz w zestawie. Garnki dostępne są w wielu rozmiarach. Przygotowując posiłek dla kilku osób warto mieć w domu garnek z sitkiem wielopoziomowy. Garnek ma przewagę nad parowarem, ponieważ nie trzeba podłączać go do prądu. Naczynie ustawiamy na płycie kuchennej, gotujemy w nim wodę i wkładamy do niego sitko z żywnością.

Uwielbiasz rosół? Przyda się garnek do rosołu z sitkiem. Do wkładu można włożyć mięso, warzywa, zapalaną cebulkę, a dzięki temu już podczas gotowania wszystkie drobne elementy warzyw czy mięsa, które później zwykle odcedzasz, będą wcześniej oddzielone.

Garnek z sitkiem do gotowania makaronu

Miłośnicy dań kuchni włoskiej zdecydowanie powinni mieć w swojej kuchni garnek z sitkiem do gotowania makaronu. Doskonale sprawdzi się wysoki garnek z sitkiem, ze stali nierdzewnej lub aluminium i o grubszym dnie. Na etapie wyboru garnka warto zwrócić uwagę czy ma on nieprzywierająca powłokę i czy producent gwarantuje równomierne rozchodzenie się ciepła po naczyniu.

Górna część garnka zawiera metalowe sitko z uchwytami, do którego wkładamy makaron. Najlepiej wybrać model garnka ze szklaną pokrywką, która umożliwi kontrolowanie procesu gotowanie i skraca czas gotowania.

Sam garnek z sitkiem do gotowania makaronu to nie wszystko. Dobrym wyborem jest garnek z sitkiem do odcedzania, który bez problemu pozwoli odlać wodę z makaronu. Wystarczy wybrać garnek z solidnymi, nienagrzewającymi się uchwytami. Garnek z sitkiem do odcedzania umożliwi odlewanie wody bez durszlaka i bez użycia pokrywki garnka, tworząc szczelinę – to rozwiązanie może skutkować poparzeniem. Garnek z sitkiem do odcedzania ułatwi sprawę i będzie zdecydowanie wygodniejszy w użytkowaniu. W sklepach z wyposażeniem gospodarstwa domowego spotkać można także garnki z sitkiem w pokrywce oraz garnek z sitkiem obrotowym.

Garnek z sitkiem do frytek

Jeśli jesteś miłośnikiem popularnej, ziemniaczanej przekąski, czyli frytek, na pewno często przygotowujesz je w domu. Nie masz frytkownicy, a smażenie frytek w zwykłym garnku skutkuje zachlapaną tłuszczem kuchnią? Z pomocą przygodzi garnek z sitkiem do frytek. Charakterystycznym elementem garnka jest sitko, które ułatwia wyjmowanie frytek i odsączanie ich z nadmiaru oleju. Warto dodać, że garnek z sitkiem do frytek zajmuje dużo mniej miejsca od frytkownicy, a wyjęcie z niego wkładu umożliwi wykorzystanie naczynia do gotowania wielu innych potraw.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułOstrzeżenie o burzach z gradem – 13 lipca
Następny artykułMarco Fenoglio: Chcemy co najmniej wyjść z grupy