A A+ A++

Najwięcej zastrzeżeń zachodniopomorskiego sanepidu budziły punkty gastronomiczne z pasa nadmorskiego: w 23 z 50 zbadanych partii sanepid wykrył enterobakterie.

Te bakterie występują w jelicie grubym i tam są nieszkodliwe dla zdrowia. Co innego, gdy są w żywności. Wtedy dla osób z osłabioną odpornością lub schorzeniami układu pokarmowego może skończyć się na dolegliwościach żołądkowych – wyjaśnia Małgorzata Kapłan z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Szczecinie.

Dla sanepidu enterobakterie to mikroorganizmy wskaźnikowe, które oznaczają problemy z zachowaniem higieny.

Sanepid nakazał właścicielom w sumie 23 lodziarni dokładną dezynfekcję sprzętów.

W przypadku 16 punktów to nie przyniosło efektu, obiekty zostały więc zamknięte. Mogą wznowić sprzedaż lodów dopiero, gdy kolejne badanie próbek nie wykaże obecności bakterii.

Właściciele lodziarni, które nie przeszły pozytywnie kontroli, będą musieli pokryć też koszty kolejnych badań wytwarzanych lodów.

Jakie zioła zbieramy w lipcu? Czas na dziurawiec

Opracowanie:

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMieszkańcy Wrocławia wypowiedzieli się o przyszłości kortów na Pułtuskiej
Następny artykułDziękujemy wszystkim osobom, które wczoraj odwiedziły nasz Mobilny Punkt Spisowy!