Dżem z jabłek to jeden z najpopularniejszych sposobów na wykorzystanie cenionych owoców. W końcu sprawdzi się nie tylko na bułkę czy chleb, ale doskonale pasuje jako dodatek do ciast i nie tylko. Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak najlepiej przyrządzić jabłkowy dżem, skorzystaj z poniższych porad i ciesz się smakołykiem razem z rodziną.
Nim dowiesz się krok po kroku, w jaki sposób najlepiej przygotować dżem z jabłek, poznaj przykładowe propozycje wykorzystania domowego przysmaku. Na pierwszym miejscu prażone jabłka kojarzą się z pyszną szarlotką, co wcale nie dziwi – gotowe podsmażone owoce sprawdzą się w tym przypadku doskonale. Oprócz tego dżem z przyprawami możesz wykorzystać także jako dodatek do mięsa, aby podkreślić jego pikantność. Co prawda przyrządzanie dżemu z jabłek jest pracochłonne, to jednak warto poświęcić czas na osiągnięcie uniwersalnego dodatku.
Umyj i obierz jabłka, po czym pokrój je w ćwiartki. Nie zapomnij usunąć gniazd nasiennych – tak przygotowane owoce możesz przełożyć do dużego garnka. Podlej je odrobiną wody i gotuj na małym ogniu, aż jabłka się rozgotują. Dodaj cukier i dobrze wymieszaj, cały czas podsmażając. Wrzuć goździki, cynamon i skórkę z cytryny. Kiedy zobaczysz, że mieszanka gęstnieje, przełóż dżem do słoików i natychmiast zakręć – odstaw na dobę. Po tym czasie przenieś słoiki w chłodne miejsce.
Dużo korzyści przynoszą owoce jabłek, które są bogate w wiele cennych składników. Przede wszystkim są źródłem kwasów owocowych, witaminy A, C, B1, B2 i E. Jabłka doskonale wpływają na przemianę materii i nie zawierają przy tym zbyt dużo kalorii, ale mają błonnik, więc mogą być stosowane podczas odchudzania. Z pomocą jabłek szybko zaspokoisz apetyt oraz wzmocnisz układ odpornościowy. Warto w związku z tym mieć pod ręką dżem z jabłek, który dostępny przez cały rok pozwoli na dostarczenie ważnych mikroelementów.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS